//What’s this on your face, Ali?

What’s this on your face, Ali?

Η γνωστή και βραβευμένη ηθοποιός και παραγωγός Alison Sweeney μας μιλά για τον καρκίνο του δέρματος.

Η Alison διαγνώστηκε με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα τον Ιούλιο του 2019 και έχει ως στόχο να αφυπνίσει τον κοινό με την ελπίδα ότι η εμπειρία της θα ενθάρρυνε τους άλλους να είναι επιμελείς για την προστασία του δέρματός τους από τον ήλιο και την έγκαιρη ανίχνευση.

«Τι είναι αυτό στο πρόσωπό σου, Άλι;»
Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Λος Άντζελες, η Alison και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της απολάμβαναν τον ήλιο και περνούσαν πολλές ώρες της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους. Η ηθοποιός θυμάται ότι πέρασε αμέτρητες μέρες κάνοντας κολύμπι και ιππασία, τρέξιμο σε μαραθώνιους και τρίαθλο. Επίσης, ασχολείται με πάθος μες την κηπουρική αλλά και την πεζοπορία. Όλα αυτά αντιστοιχούν σε πολύ χρόνο, όπου ήταν εκτεθειμένη στον ήλιο και στην επιβλαβή του ακτινοβολία. «Δεν μπορείς να μείνεις μακριά από τον ήλιο στο Λος Άντζελες», είπε. «Απλώς δεν είναι δυνατόν».

Επειδή είναι ανοιχτόχρωμη και έχει φακίδες, η Alison ακολουθούσε πάντα το παράδειγμα της μητέρας της, εφαρμόζοντας άγρυπνα αντηλιακό και φορώντας καπέλα για να προστατεύει το πρόσωπό της από τις ακτίνες. Ως ενήλικας, επισκεπτόταν τον δερματολόγο της για τακτικούς ελέγχους του δέρματος, ακόμη και πριν από τον πατέρα της, ο οποίος διαγνωστήκε σε προχωρημένο στάδιο με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η Alison πίστευε ότι έκανε τα πάντα σωστά – και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ενός ρουτίνας δερματικού ελέγχου, ο δερματολόγος της έκανε την τρομακτική ερώτηση: “Τι είναι αυτό στη μύτη σου, Άλι;”

“Νομίζω ότι είναι απλώς ένα σπυράκι που δεν υποχωρεί”, είπε η Alison.

Ο δερματολόγος της απάντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι σπυράκι». Η Alison ένιωσε την αναπνοή της να επιταχύνεται καθώς ο γιατρός πήρε ένα δείγμα της βλάβης για να το στείλει στο εργαστήριο για βιοψία. Αυτό που εκείνη πίστευε ότι ήταν ένα ακίνδυνο σπυράκι στην δεξιά πλευρά της μύτης της, ήταν τελικά ένα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ο δερματολόγος της, της συνέστησε να χειρουργηθεί άμεσα για να αφαιρεθεί η κακοήθης βλάβη. Η Alison ανησυχούσε για το πρόσωπό της και για το πώς θα έμοιαζε μετά. Αλλά σοκαρίστηκε όταν ο χειρουργός της είπε ότι ο όγκος ήταν τόσο βαθύς, που σχεδόν τρύπησε το ρουθούνι της. Φύλαγε ένα παγόβουνο! Καθώς ο γιατρός εξηγούσε πώς θα κινούσε και θα ράβει το δέρμα για να παράγει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, η ηθοποιός προετοιμάστηκε για το χειρότερο.

Τι γίνεται αν αυτό αλλάξει το σχήμα της μύτης μου; σκέφτηκε. Τι γίνεται αν δεν μοιάζω πια με τον εαυτό μου;

«Όχι», με διαβεβαίωσε. «Θα φροντίσω να είσαι ακόμα όμορφη».

Τελικά, η Alison ήταν ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Επέστρεψε στη δουλειά της δύο μόλις μήνες μετά το επίπονο χειρουργείο, τον Αύγουστο του 2019. Η ουλή της επουλώθηκε ορατά σε περίπου πέντε μήνες, αφήνοντας μόνο ένα μικρό σημείο όπου βρισκόταν ο όγκος.

Η Alison μετά την επέμβαση

Αναλογιζόμενη την εμπειρία της, η ηθοποιός τονίζει: «Αυτό που με ξάφνιασε ήταν ότι νόμιζα ότι έκανα τα πάντα σωστά. Κρατάω ένα καπέλο στο αυτοκίνητό μου 365 ημέρες το χρόνο. Φοράω πουκάμισα με μακριά μανίκια όταν γυμνάζομαι σε εξωτερικούς χώρους. Φοράω προστατευτικά ρούχα, όταν κολυμπώ. Χρησιμοποιώ πάντοτε αντηλιακό».

Στο τέλος, η Alison είναι απίστευτα ευγνώμων που ο δερματολόγος της την πίεσε να αναλάβει ταχεία δράση και ενθαρρύνει οποιονδήποτε έχει μια βλάβη να αναζητήσει άμεση φροντίδα. “Αν δεν το είχα βγάλει όταν το έκανα, θα ήταν μια πολύ μεγαλύτερη επέμβαση”, λέει. «Θα μπορούσε να έχει ανοίξει μια τρύπα στην άλλη πλευρά του ρουθουνιού μου. Αυτό ήταν μεγάλη υπόθεση!»

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/3ADfctb