//Ψωρίαση στο τριχωτό: πώς να αποφύγετε την τριχόπτωση

Ψωρίαση στο τριχωτό: πώς να αποφύγετε την τριχόπτωση

Όταν αναπτύσσεται ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής, μερικές φορές ακολουθεί τριχόπτωση. Ενώ τα μαλλιά τείνουν να ξαναβγαίνουν όταν η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι σε ύφεση, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την περαιτέρω τριχόπτωση, σύμφωνα με την AAD.

  1. Χτενίστε απαλά τα μαλλιά σας και απομακρύνετε τα λέπια. Πρέπει να κάνετε λεπτούς χειρισμούς για να αποφύγετε την απώλεια μαλλιών.
  2. Αποφύγετε να πειράζετε τις λεπιδώδης βλάβες της ψωρίασης. Αυτό να προκαλέσει την έξαρση της νόσου.
  3. Εφαρμόστε την ενδεδειγμένη από τον δερματολόγο σας θεραπεία στην περιοχή του τριχωτού. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του ιατρού σας, για την εφαρμογή της.
  4. Κρατήστε τα νύχια σας κοντά και λιμάρετε τα, έτσι ώστε οι άκρες να είναι λείες. Η ψωρίαση του τριχωτού μπορεί να είναι κνησμώδης. Τα κοντά, λεία νύχια μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να αποφύγετε τον τραυματισμό του τριχωτού, μέσω του ξεσμού καθώς και τη συνοδό απώλεια των τριχών.
  5. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας πόσο συχνά ενδείκνυται να χρησιμοποιείται το φαρμακευτικό σας σαμπουάν. Η υπερβολική χρήση των φαρμακευτικών σαμπουάν μπορεί να καταστήσουν τα μαλλιά σας πιο ξηρά και κατ’ επέκταση ευάλωτα στο σπάσιμο.
  6. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακτικό μαλλιών μετά από κάθε λούσιμο. Αυτό, επίσης, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας.
  7. Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο. Το στέγνωμα με πιστολάκι μπορεί να επιτείνει την ξηρότητα του τριχωτού.
  8. Ελέγξτε τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών πριν τα χρησιμοποιήσετε. Οι βαφές μαλλιών, τα προϊόντα ισιώματος και τα σπρέι μπορούν να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής σας. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν περιποίησης μαλλιών, ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το να μείνει εκεί για λίγο. Εάν νιώσετε ερεθισμό εντός ολίγων ωρών αντικαταστήστε το με κάτι πιο ήπιο.
  9. Ενημερώστε τον δερματολόγο σας εάν η θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής σας φαίνεται πολύ επώδυνη. Το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής είναι παχύ, επομένως η θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνά πιο ισχυρή από τη θεραπεία που εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές. Εάν η θεραπεία σας φαίνεται πολύ δυνατή, ενημερώστε τον δερματολόγο σας. Ο δερματολόγος σας μπορεί να αλλάξει θεραπείες ή να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιείτε την τρέχουσα.
  10. Ενημερώστε τον δερματολόγο σας εάν δεν φαίνεται τίποτα να σταματά την τριχόπτωση σας. Οι άνθρωποι χάνουν μαλλιά για πολλούς λόγους. Η απώλεια μαλλιών σας θα μπορούσε να προκληθεί από κάτι διαφορετικό από την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής σας. Ένας δερματολόγος μπορεί να αναζητήσει την ακριβή αιτία της τριχόπτωσης σας.

Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της τριχόπτωσης είναι ο Δερματολόγος!

Πηγή Άρθρου AAD