//Διατροφή και Ενυδάτωση το καλοκαίρι!

Διατροφή και Ενυδάτωση το καλοκαίρι!

Καλωσορίζουμε το φετινό καλοκαίρι και προετοιμαζόμαστε για βουτιές στην παραλία,  περιπλανήσεις σε αγαπημένους προορισμούς αλλά και καλοκαιρινές γευστικές απολαύσεις.

Οι διακοπές αποτελούν πάντα μια περίοδο ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης μακριά από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Είναι λοιπόν λογικό, συχνά να χαλαρώνουμε και στο κομμάτι της διατροφής και επιστρέφοντας στη βάση μας, να κουβαλάμε μαζί με τις αποσκευές μας και κάποια «περιττά» κιλά. Αποτέλεσμα που μπορεί να μην είναι πάντα καταστροφικό, αρκεί να μην μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό κιλών και να μην επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής ημέρας στην παραλία, καλό θα ήταν να δώσουμε έμφαση σε γεύματα και σνακς τα οποία όχι μόνο θα μας προσφέρουν «σωστές» θερμίδες αλλά θα μας δώσουν την κατάλληλη ενέργεια και υδάτωση κάτω από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου.

Προτάσεις Σνακ

  • Τοστ ή τορτίγια με κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή τόνο, τυρί και λαχανικά της αρεσκείας σας
  • Αυγά βραστά με φρυγανιές ολικής ή ψωμί ολικής
  • Τυρί με ψωμί ολ. άλεσης ή φρυγανιές
  • Milkshake με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι και μέλι
  • Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, σπόρους και μέλι
  • Κριτσίνια ολ. αλέσεως, κράκερ ολ. αλέσεως, ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών, κουλούρι Θεσσαλονίκης, σταφιδόψωμο
  • Χυμοί, οι οποίοι εάν δεν είναι εφικτό να είναι φρέσκοι, επιλέγουμε συσκευασμένους οι οποίοι δεν περιέχουν ζάχαρη.
  • Ανάλατοι Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα ή καρύδια
  • Φρούτα εποχής: Φράουλες, κεράσια, βύσσινα, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι, καρπούζι, αχλάδι, μήλο, μπανάνα
  • Φρούτα αποξηραμένα, χωρίς ζάχαρη

Υγρά και νερό

  • Ο γενικός κανόνας είναι τα 8-10 ποτήρια / ημέρα για τους ενήλικες, οι απαιτήσεις όμως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αυξάνουν. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε πάντα νερό μαζί μας στην παραλία. Φροντίζουμε να προλαβαίνουμε τη δίψα μας, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο αφυδάτωσης

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό τις καλοκαιρινές ημέρες να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και υγρά,  ιδιαίτερα στην παραλία προκειμένου να έχουμε ενέργεια και να είμαστε ενυδατωμένοι για να μπορούμε να κάνουμε τις δραστηριότητές και το κολύμπι μας. Επιπλέον, Θα πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και περιττές θερμίδες αλλά και αλάτι, που θα μπορούσε να ενισχύσει την πιθανότητα αφυδάτωσης σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Extra tip

Εφ’ όσον πρόκειται να μείνουμε ώρες στην παραλία, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα ψυγειάκι με πάγο για να διατηρηθούν τα τρόφιμα και τα υγρά αναλλοίωτα. Φροντίζουμε να μπαίνουμε στο νερό μόνο αφού έχουμε χωνέψει, δηλαδή 1-3 ώρες περίπου μετά, αναλόγως πάντα και με τον όγκο του γεύματος. Τέλος, δεν παραλείπουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιηλιακής προστασίας, όπως υψηλού δείκτη αντηλιακό γαλάκτωμα, καπέλο και μέσο σκίασης.

Καλό Καλοκαίρι σε όλους!!!

Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ποσότητες και οι όποιες συμβουλές είναι ενδεικτικές, και προσαρμόζονται ανάλογα με το στάδιο της ζωής και  τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Αλέξανδρος Χάμος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Ειδικός Συνεργάτης Skin and Hair – Dermatology Clinic

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μεταπτυχιακό “Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές” ΓΠΑ