//Χρήσιμες συμβουλές περιποίησης δέρματος για άνδρες

Χρήσιμες συμβουλές περιποίησης δέρματος για άνδρες

Κατά γενική ομολογία, οι άντρες διατηρούν έναν παραδοσιακό τρόπο περιποίησης του δέρματός τους. Ωστόσο, στις μέρες μας, ολοένα και περισσότεροι επιδιώκουν ένα πιο φροντισμένο, υγιές και νεανικό δέρμα. Για να βοηθήσουν τους άνδρες να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, οι δερματολόγοι φροντίζουν διαρκώς να ενημερώνουν  τους άνδρες ασθενείς τους.

Είναι σημαντικό όλοι να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τον τύπο του δέρματός τους. Συγκεκριμένα,  να γνωρίζουν, εάν έχουν:

  • Ευαίσθητο δέρμα, που μπορεί να ερεθιστεί ή να παρουσιάσει έγκαυμα μετά τη χρήση προϊόντων περιποίησης
  • Κανονικό δέρμα, που είναι διαυγές και δεν είναι ευαίσθητο
  • Ξηρό δέρμα, που προκαλεί φαγούρα ή είναι τραχύ
  • Λιπαρό δέρμα, που γυαλίζει
  • Μεικτό Δέρμα, που συνδυάζει ξηρότητα σε ορισμένες περιοχές και λιπαρότητα σε άλλες περιοχές

Η κατανόηση του τύπου του δέρματός σας θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να το φροντίζετε και να επιλέγετε προϊόντα περιποίησης του δέρματος που είναι κατάλληλα για εσάς.

Οι δερματολόγοι προτείνουν τις ακόλουθες συμβουλές στους άνδρες, για να αναπτύξουν μια υγιή ρουτίνα περιποίησης του δέρματός τους:

Εξετάστε τις ετικέτες προϊόντων και τα συστατικά αυτών. Τα προϊόντα περιποίησης, που θα επιλέξετε εξαρτώνται άμεσα από τον τύπο του δέρματός σας. Εάν έχετε επιρρεπές στην ακμή, δέρμα, αναζητήστε καθαριστικά και ενυδατικά που λένε «όχι λιπαρό» ή «μη φαγεσωρογόνο», καθώς αυτά δεν θα φράξουν τους πόρους σας. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιήστε ήπια προϊόντα «χωρίς άρωμα», καθώς τα προϊόντα που περιέχουν αρώματα μπορούν να αφήσουν το δέρμα ερεθισμένο και ξηρό. Ωστόσο, προσέξτε όλα τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “χωρίς άρωμα”, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν, κεκαλυμμένα, αρώματα που μπορούν, επίσης, να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Καθαρίστε το πρόσωπό σας καθημερινά και μετά την άσκηση. Επειδή το συνηθισμένο σαπούνι περιέχει, συχνά, σκληρά συστατικά που μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα σας, πλύντε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου και χλιαρό – όχι ζεστό – νερό.

Προσέξτε στο ξύρισμα. Για μερικούς άνδρες, τα ξυράφια πολλαπλών λεπίδων μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλά στο δέρμα σας. Εάν, όμως, αντιμετωπίζετε συχνά ατυχήματα ή τρίχες που εισχωρούν στο δέρμα, χρησιμοποιήστε ένα ξυράφι μονής ή διπλής λεπίδας και μην τεντώσετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος. Πριν το ξύρισμα, βρέξτε το δέρμα και τα γένια σας για να τα μαλακώσετε. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα ξυρίσματος και ξυρίστε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών. Ξεπλύνετε το ξυράφι σας μετά από κάθε κίνηση και αλλάξτε τη λεπίδα σας μετά από πέντε έως επτά ξυρίσματα, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα ερεθισμού.

Ενυδατώστε το δέρμα καθημερινά. Η ενυδατική κρέμα λειτουργεί παγιδεύοντας νερό στο δέρμα σας, το οποίο μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται φωτεινότερο και νεότερο. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα στο πρόσωπο και το σώμα σας αμέσως μετά το μπάνιο, το ντους ή το ξύρισμα ενώ το δέρμα είναι ακόμη υγρό.

Ελέγξτε τακτικά το δέρμα σας. Νέοι σπίλοι, που προκαλούν φαγούρα, αιμορραγούν ή αλλάζουν χρώμα είναι συχνά πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του δέρματος. Εάν παρατηρήσετε ύποπτα σημεία, κλείστε ραντεβού για να δείτε έναν δερματολόγο. Οι άνδρες άνω των 50 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Ωστόσο, όταν ανιχνεύεται έγκαιρα, ο καρκίνος του δέρματος είναι θεραπεύσιμος.

Φορέστε αντηλιακό όποτε βρίσκεστε έξω. Για να αποφύγετε κακοήθεις βλάβες από τον ήλιο που μπορεί να οδηγήσουν σε ρυτίδες, πανάδες ή ακόμη και καρκίνο του δέρματος, πριν εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία, εφαρμόστε αντηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των αυτιών, του λαιμού και των χειλιών. Για καλύτερη προστασία, χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με SPF 30 ή υψηλότερο και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Μπορείτε, επίσης, να προστατέψετε το δέρμα σας αναζητώντας σκιά και φορώντας προστατευτικά ρούχα, συμπεριλαμβανομένων γυαλιών ηλίου που έχουν προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία και καπέλα με φαρδύ γείσο.

Το δέρμα κάθε άνδρα είναι διαφορετικό, και δεν υπάρχει μία και μοναδική προσέγγιση «για όλους» στη φροντίδα της επιδερμίδας. Εάν δεν είστε σίγουροι για τον τύπο δέρματος που έχετε ή εάν έχετε απορίες σχετικά με το πώς να φροντίσετε το δέρμα σας, επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο Δερματολόγο.

Πηγή Άρθρου

American Academy of Dermatology

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/skin-care-for-men