//Έκκληση για αίμα από τον ΠΙΣ

Έκκληση για αίμα από τον ΠΙΣ

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών σε αίμα, τόσο διεθνώς όσο στη χώρα μας.

Εν μέσω της πανδημίας, που διανύουμε αλλά και του 2ου lockdown στην Ελλάδα, παραμένει μεγάλη η ανάγκη για αίμα στα νοσοκομεία. Οι περισσότερες εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι έδιναν τακτικά αίμα βρίσκονται πλέον σε καραντίνα, ενώ λόγω των νέων μέτρων έχουν ακυρωθεί πολλές εθελοντικές αιμοδοσίες, που διοργανώνονταν κατά καιρούς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, η αιμοδοσία έχει μειωθεί αισθητά στα νοσοκομεία μας από την αρχή της πανδημίας, λόγω της μεγάλης ανησυχίας και του φόβου, που έχει προκαλέσει η μεταδοτικότητα του ιού. Ειδικότερα, η Ελλάδα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών παγκοσμίως σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσε καλεί τους πολίτες να μην αμελούν την σπουδαία αυτή πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από έναν εθελοντή αιμοδότη έχει ως εξής:

Ο πολίτης επικοινωνεί με το τμήμα Αιμοδοσίας ενός νοσοκομείου και κλείνει συγκεκριμένο ραντεβού (ημέρα και ώρα) ώστε να γίνει η αιμοδοσία χωρίς να συγχρωτιστεί με πολλούς άλλους και χωρίς αναμονή.

Όταν έρθει εκείνη η ημέρα, στέλνει ένα SMS στο 13033 που θα έχει ως εξής:

4

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Επίσης ως είθισται, πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ενώ για την είσοδο σε νοσοκομείο πρέπει να φέρει και ιατρική (όχι πάνινη) μάσκα.

Ο Δερματολόγος Σωτήρης Θεοχάρης δήλωσε σχετικά: «Η εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα είναι ένας τομέας στον οποίο ανέκαθεν υπήρξε συμμετοχή και προσφορά από τους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους για τις κοινωνικές ανάγκες πολίτες. Στις εποχές που διανύουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθεί το εθελοντικό πνεύμα, αφού διαθέτοντας μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο μας και λίγο αίμα από το αίμα μας, μπορούμε να σώσουμε ζωές».

Πηγές Άρθρου

https://bit.ly/3pxEtzz

https://bit.ly/3f4Oqjf