//Αύγουστος, ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση

Αύγουστος, ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση

Ο Αύγουστος αποτελεί τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση, μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, που απαντάται στο 1.5 έως 3% του γενικού πληθυσμού. Σε αντίθεση με ό,τι λαθεμένα πιστεύεται, η ψωρίαση δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα. Οι ψωριασικές βλάβες δεν είναι μολυσματικές.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ψωρίαση,  συμπεριλαμβανομένων 14 περίπου εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Η ψωρίαση μπορεί να εξελιχθεί σε μια επώδυνη νόσο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα και κοινωνικό στίγμα, ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου.  

Η ψυχολογική επιβάρυνση του ατόμου που νοσεί, είναι σημαντική, χωρίς να συμβαδίζει απαραίτητα με τη βαρύτητα της κλινικής εκδήλωσης της νόσου.

Άτομα με ψωρίαση, ειδικά όσα εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων, όπως καρδιακά και μεταβολικά νοσήματα (συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας). Επιπλοκές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, είναι επίσης πιο συχνές στα άτομα με ψωρίαση. Γι΄αυτό, η διάγνωση, η έγκαιρη αντιμετώπιση καθώς και η παρακολούθηση των ασθενών, που πάσχουν από ψωρίαση, είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι επιπτώσεις της ψωρίασης υποτιμώνται και ο Οργανισμός προτρέπει σε δράση για την καταπολέμηση του στίγματος και τη βελτίωση των θεραπειών.

“Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε” 

Ήδη από τον περασμένο μήνα, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) έχει ξεκινήσειτην εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ψωρίαση με το κεντρικό μήνυμα «Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε»

«Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.»

Η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στοχεύει στην παρότρυνση των ασθενών με ψωρίαση να επισκεφθούν και να εμπιστευτούν το Δερματολόγο τους, ώστε σε συνεργασία μαζί του να βρουν τη θεραπεία που τους ταιριάζει.

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος  κ. Σωτήρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στην νόσο και την ενημερωτική εκστρατεία τόνισε « Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική νόσος που επιφέρει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση στη ζωή του ασθενούς. Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει μια θεραπεία, στην οποία  θα ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο. Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε τους ασθενείς να επισκεφθούν το Δερματολόγο τους ώστε μαζί του και με τη σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία να διαχειριστούν την ψωρίαση αποτελεσματικά.»

Σχετικά με την ψωρίαση

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του κορμού καθώς και των άνω και κάτω άκρων, ωστόσο συνηθέστερες θέσεις εντόπισης αποτελούν οι αγκώνες, τα γόνατα, η οσφυϊκή και περιομφαλική χώρα. Τα ακριβή αίτια της ψωρίασης παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, το ανοσοποιητικό σύστημα και η γενετική προδιάθεση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης, σε συνδυασμό με την επίδραση περιβαλλοντικών και εκλυτικών παραγόντων.  

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, κνησμό και ερύθημα (επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος).

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση, που αντιμετωπίζεται. Υπάρχουν πολλά όπλα στη θεραπευτική μας φαρέτρα. Ωστόσο, λόγω της χρόνιας πορείας της νόσου και των εξάρσεων και υφέσεων, που παρατηρούνται, απαιτείται μακροχρόνια και συστηματική παρακολούθηση καθώς και συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Το θεραπευτικό πλάνο εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.

Η επιλογή του κατάλληλου, κάθε φορά, θεραπευτικού παράγοντος είναι συνάρτηση της κλινικής μορφής, της έκτασης της νόσου, της ηλικίας, του φύλου, της γενικής κατάστασης του/της ασθενούς, τυχόν συνυπαρχόντων νοσημάτων, της ανταπόκρισης σε προηγούμενες θεραπείες κλπ. Στόχο της θεραπείας αποτελεί η ύφεση των συμπτωμάτων και η διατήρηση αυτής κατά το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθεί ο επηρεασμός της καθημερινής ζωής, των δραστηριοτήτων και κατ’ επέκταση της ψυχολογίας του ασθενούς.

Στην πρότυπη δερματολογική κλινική Skin and Hair Medical Care  υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης και ασφαλούς διάγνωσης και αντιμετώπισης της ψωρίασης από τον Δρ. Σωτήρη Θεοχάρη.