//Αύγουστος, o μήνας ενημέρωσης για τη ψωρίαση!

Αύγουστος, o μήνας ενημέρωσης για τη ψωρίαση!

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ψωρίαση. Η ψωρίαση αποτελεί μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου τη νόσο, η οποία δεν είναι μεταδοτική, ωστόσο, εμφανίζει ποικίλα συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι οι τραχιές κόκκινες πλάκες. Αυτές οι στρογγυλές ή οβάλ πλάκες ψωρίασης καλύπτονται από παχιά λευκή επιδερμίδα, που ονομάζεται φολίδα (λέπι). Τόσο το μέγεθος, όσο και ο αριθμός των βλαβών ποικίλει. Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως σε σημεία του δέρματος που υπόκεινται σε τριβή, όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, η κοιλιά και το κάτω τμήμα της πλάτης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο τριχωτό, τα χέρια και τα πόδια και τα νύχια.

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ακρίβεια τα αίτια που προκαλούν τη ψωρίαση. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στην ασθένεια αυτή, όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι παράγοντες όπως: 

  • άγχος
  • υπερβολική εργασία
  • ψυχολογικό σοκ
  • ρούχα που τρίβονται στο δέρμα
  • συγκεκριμένα φάρμακα
  • κάποια μόλυνση (ρινοφαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα… )

Ουσιαστικά η ψωρίαση προκαλείται από χρόνια φλεγμονή του δέρματος, η οποία, επιβεβαιωμένη από την παρουσία Τ-λεμφοκυττάρων, επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της παραγωγής κερατινοκυττάρων, δηλαδή επιδερμικών κυττάρων.

Ποιοι είναι οι τύποι της ψωρίασης;

Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα «λέπια» στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, στο κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Χαρακτηριστικά συνοδά συμπτώματα είναι στην περίπτωση αυτή ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.

Άλλη συνηθισμένη μορφή είναι η σταγονοειδής ψωρίαση, η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεότερους ασθενείς. Παρατηρούνται πολλαπλά, υπό μορφή σταγόνας, κόκκινα στίγματα κυρίως στον κορμό, στα άνω και στα κάτω άκρα.

Η καλή συνεργασία του ασθενούς με ψωρίαση με τον θεράποντα ιατρό είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της νόσου. Η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια και συχνά απρόβλεπτη ασθένεια. Oρισμένοι ασθενείς θα τη βιώνουν διαρκώς, ενώ άλλοι μπορεί να υποφέρουν από περιοδικές εξάρσεις της. Και οι δύο καταστάσεις είναι αρκετά απογοητευτικές,, ειδικά επειδή δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία, οδηγώντας έτσι , συχνά τον ασθενή, σε πολλές δοκιμές και λάθη θεραπευτικά. Αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να περιλαμβάνει την επίσκεψη σε πολλούς ιατρούς κατά τη διάρκεια ενός χρόνου ή τη δοκιμή, από τον ασθενή, μη ιατρικών θεραπειών.

Για να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί η ασθένεια απαιτείται μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ιατρό, όπου η μακροχρόνια συνεργασία και η καλή επικοινωνία είναι βασικές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη θεραπεία.

Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται ο ασθενής άνετα με τον γιατρό του και να μοιραστεί μαζί του το βάρος της ψωρίασης και των θεραπειών της. Αυτό είναι το κλειδί για την εύρεση της σωστής θεραπείας!

Η Skin and Hair θα σας ενημερώνει καθόλη τη διάρκεια του μήνα για τη νόσο και διάφορα ζητήματα, που την αφορούν.