//Η φροντίδα του δέρματος εν μέσω κορωνοϊού.

Η φροντίδα του δέρματος εν μέσω κορωνοϊού.

Η πανδημία του κορωνοϊού, πλήττει και δοκιμάζει σκληρά την ελληνική κοινωνία. Στη μάχη κατά της νόσου, μένουμε σπίτι και επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, φροντίστε να παραμείνετε ψύχραιμοι, αισιόδοξοι, ήρεμοι και πρωτίστως, οπλισμένοι με ελπίδα και δύναμη για το μέλλον. Για οποιοδήποτε πρόβλημα δερματολογικής ή δερματοχειρουργικής φύσεως, που σας απασχολεί, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον Δερματολόγος σας.

Η ενυδάτωση, η φροντίδα αλλά και η προστασία του δέρματός σας είναι εξαιρετικά σημαντικά στο πλαίσιο της καθημερινής χρήσης απολυμαντικών και αντισηπτικών. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία “τα απολυμαντικά αποτελούν ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στο πλύσιμο με χλιαρό νερό και σαπούνι για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών, όπως είναι ο νέος κορωνοϊός”.

Ο ιός αυτός, όπως και πολλά άλλα παθογόνοι μικροοργανισμοί, δομικά διαθέτει ένα εξωτερικό περίβλημα που λέγεται έλυτρο και αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες. Λόγω των λιπιδίων, το έλυτρο διαλύεται εύκολα από το σαπούνι και το χλιαρό νερό και ο κορωνοϊός πεθαίνει. Ωστόσο το σαπούνι και το νερό δεν είναι πάντοτε εύκαιρα, ενώ το σαπούνισμα δεν σκοτώνει απαραιτήτως όλους τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Έτσι αναλόγως με την περίσταση μπορεί να χρειάζεται απολύμανση.

Ο Covid – 19 εκτιμάται ότι καταπολεμάται αποτελεσματικότερα από ορισμένα αντισηπτικά – απολυμαντικά, που περιέχουν αλκοόλ σε περιεκτικότητα 62-71%, χλώριο (υποχλωριώδες νάτριο) σε συγκέντρωση 0,1%, ή υπεροξείδιο του υδρογόνου σε περιεκτικότητα 0,5%. Ωστόσο, η υπέρ το δέον χρήση αυτών επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα μας.

Η ξηροδερμία, αποτελεί την πρώτη αρνητική επίπτωση, η οποία προκαλείται συνήθως από κακής ποιότητας αντισηπτικά και εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα, με ευαισθησία στο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να χρησιμοποιείται καλής ποιότητας αλκοολούχα αντισηπτικά, διότι αυτά με τους μαλακτικούς παράγοντες, που περιέχουν, είναι πιο φιλικά προς το δέρμα. Επίσης, η συνεχής και επαναλαμβανόμενη χρήση των προϊόντων αυτών, μπορεί να επιφέρει δερματίτιδα εξ επαφής. Τα κυριότερα συμπτώματα αυτής, που κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά, είναι η ξηρότητα, ο ερεθισμός, ο κνησμός, η απολέπιση, τα «σκασίματα» στο δέρμα, οι ρωγμές ή ακόμα και αιμορραγία και πόνο, ενώ το δέρμα γίνεται τραχύ και ξηρό.

Επιπρόσθετα, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό επακόλουθο και οφείλεται στα λοιπά συστατικά των αντισηπτικών. Ωστόσο, πρόκειται για σπάνια επίπτωση. “Στις πιο σοβαρές μορφές της, οι οποίες είναι ακόμα σπανιότερες, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα αναφυλαξίας (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, τη γλώσσα κ.λπ.)” αναφέρει η ΕΔΑΕ.  

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το πλύσιμο των χεριών με καυτό νερό και το συνεχές στέγνωμα είτε στον καυτό αέρα είτε με κακής ποιότητας υφασμάτινες ή χάρτινες πετσέτες. Η δερματίτιδα είναι επίσης πιθανότερη σε όσους δεν χρησιμοποιούν τακτικά ενυδατικές κρέμες χεριών.

Από τις πιο σημαντικές προτροπές των ειδικών είναι, μεταξύ άλλων, να μην χρησιμοποιείτε τα απολυμαντικά ως εναλλακτική λύση του πλυσίματος με σαπούνι, να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης των απολυμαντικών, να κλείνετε σφικτά τα μπουκάλια των προϊόντων, μετά τη χρήση τους και να ενυδατώνετε τα χέρια σας με κρέμες περιποίησης, συχνά.

Ο Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Σωτήρης Θεοχάρης δήλωσε σχετικά: “Αυτήν την κρίσιμη περίοδο, οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε ατομική ευθύνη και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό προστασίας της ζωής απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη συνθήκη. Η σκέψη μας είναι καθημερινά σε όλους τους συναδέλφους γιατρούς, το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά και όλους τους λειτουργούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δίνουν την ψυχή τους, σε δύσκολες συνθήκες, για την επιβίωση της Ελλάδας και των Ελλήνων. Η δερματολογική κλινική Skin and Hair αλλά και εγώ, προσωπικά, συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή και είμαστε παρόντες για όποιο δερματολογικό πρόβλημα σας απασχολεί. Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε αποφασισμένοι, μένουμε υγιείς! Εύχομαι σε όλες και όλους καλή δύναμη με υγεία πάνω από όλα!”

Πηγή Άρθρου

COVID-19: Τα αντισηπτικά, τα απολυμαντικά και η φροντίδα του Δέρματος. www.edae.gr/dermatologos, 2020, https://bit.ly/2WU3eKm Accessed 23 Mar. 2020.