//Ιούνιος, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη Λεύκη

Ιούνιος, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη Λεύκη

Ο Ιούνιος είναι ο παγκόσμιος μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Λεύκη.

Η λεύκη αποτελεί μια χρόνια καλοήθη βλάβη, αγνώστου αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία παραγωγής μελανίνης, πιθανώς λόγω καταστροφής μελανοκυττάρων, ενώ, δημιουργεί αισθητικά προβλήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή και κατάθλιψη στους ασθενείς.

Όσο σχετικά απλή είναι η διάγνωση της νόσου, τόσο σύνθετη είναι η αντιμετώπιση της. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του δερματολόγου για να γίνει η δερματοπάθεια λιγότερο ορατή αλλά και αποφευχθεί η εξάπλωσή της.

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος κ. Σωτήρης Θεοχάρης ξεκαθαρίζει σχετικά: «Από τη νόσο της λεύκης προσβάλλονται εξίσου και τα δύο φύλα. Στο 25-30% των ασθενών υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό, ενώ η νόσος μπορεί να εμφανίζεται πριν την ηλικία των 20 ετών, στο ήμισυ των περιπτώσεων. Στην πλειοψηφία αναφέρεται έναρξη τη νόσου μετά από κάποιο συναισθηματικό stress, τραυματισμό του δέρματος (ηλιακό έγκαυμα-φαινόμενο koebner)  ή κάποια ασθένεια. Σε έναν ασθενή με λεύκη προτείνονται γενικά μέτρα προστασίας σε συνδυασμό με τοπική θεραπεία ή άλλες θεραπευτικές μεθόδους ανάλογα με την ανάγκη κάθε ασθενή».

Γενικά μέτρα προστασίας ασθενών με λεύκη

  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο. Η έκθεση στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Δεδομένου ότι το δέρμα των ασθενών με λεύκη μπορεί να υποστεί ηλιακό έγκαυμα ευκολότερα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακή προστασία, που θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς και προστατευτικά ρούχα.
  • Αποφύγετε το τεχνητό μαύρισμα (solarium). Όπως και ο ήλιος, τα κρεβάτια μαυρίσματος εκπέμπουν, επίσης, βλαβερές ακτίνες UV που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον, εάν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, το τεχνητό μαύρισμα μπορεί να κάνει τη λεύκη ακόμη πιο έντονη αυξάνοντας την αντίθεση στο δέρμα σας.
  • Αναζητήστε σκιά. Παραμείνετε σε σκιερό μέρος και αποφύγετε τις καταστροφικές ακτίνες του ήλιου που πιθανότητα θα σας προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα.
  • Προσθέστε χρώμα στο δέρμα σας με ασφάλεια. Εάν θέλετε να προσθέσετε χρώμα στο δέρμα σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε κρέμα απόκρυψης ή επικαλυπτικά make up στις εκτιθέμενες περιοχές. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για συστάσεις σχετικά με τα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε.
  • Να είστε προσεκτικοί με το δέρμα σας. Τραυματισμοί στο δέρμα, όπως γρατζουνιές, κοψίματα ή εγκαύματα, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη νέων κηλίδων λεύκης. Αν και μπορεί να συμβούν ατυχήματα, κάντε το καλύτερο δυνατό για να αποφύγετε τον τραυματισμό του δέρματος.
  • Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώστε το άγχος και διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε τους στρεσογόνους παράγοντες.