//Νευροδερματίτιδα και στρες

Νευροδερματίτιδα και στρες

Το τελευταίο διάστημα, η χώρα μας αλλά και όλη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από μια παγκόσμια υγειονομική απειλή και περνά μια ιστορικά δύσκολη στιγμή. Το ξέσπασμα της Covid 19, όπως έχει κωδικοποιηθεί η πανδημία του νέου κορωνοιού, δύναται να αποδειχθεί ένας ιδιαίτερα στρεσογόνος παράγοντας, καθώς ο φόβος και το άγχος για την ασθένεια κυριαρχούν και μπορεί να προκαλέσουν έντονα αρνητικά συναισθήματα σε ενήλικες και παιδιά.

Μέσα από τις επίσημες οδηγίες για τον ιό, μένουμε σπίτι και αποτρέπουμε την διασπορά του, ωστόσο το έντονο άγχος και στρες, λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ως επιβαρυντικοί ψυχολογικοί παράγοντες, με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία μας.

Η νευροδερματίτιδα, αποκαλούμενη και ως χρόνιος απλός λειχήνας, αποτελεί ένα δερματικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από τυπικό εξάνθημα με συνοδό έντονο κνησμό. Αποτελεί νόσο που αφορά κυρίως τους ενήλικες, ενώ είναι πιο συχνή σε άτομα με έντονο ψυχικό stress. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή. Η θεραπεία της είναι συμπτωματική και περιλαμβάνει τη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών, τη χρήση μαλακτικών κρεμών με στόχο τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος και την ανακούφιση του αισθήματος κνησμού και της τάσης προς ξεσμό που μπορεί να προκληθεί λόγω ξηρότητας, καθώς και από του στόματος αντιισταμινική αγωγή.

Στην περίοδο που διανύουμε, τα στρεσογόνα ερεθίσματα είναι ποικίλα. Γι’ αυτό, εφόσον πάσχετε από το συγκεκριμένο δερματικό νόσημα, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε το θεράποντα Δερματολόγο σας, σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων σας, ώστε να σας συστηθεί η κατάλληλη αγωγή. Επίσης, η ύπαρξη δευτερογενών βλαβών λόγω του ξεσμού, που παρατηρείται πολλές φορές στη νευροδερματίτιδα, συνεπάγεται λύση της συνεχείας του δέρματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας «πύλης εισόδου» για παθογόνους μικροοργανισμούς.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του Δερματολόγου σας για τη σωστή αντιμετώπιση τόσο της συγκεκριμένης όσο και οποιασδήποτε δερματικής πάθησης. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όλους τους μη πάσχοντες από κάποια δερματική νόσο ως προς τη σωστή φροντίδα του υγιούς δέρματος στα πλαίσια μιας ουσιαστικής πρωτογενούς πρόληψης.