//Ο ιατρός Σωτήρης Θεοχάρης στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας της ΕΔΑΕ

Ο ιατρός Σωτήρης Θεοχάρης στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας της ΕΔΑΕ

Με δύο επιστημονικές ομιλίες, ολοκληρώθηκε η φετινή συμμετοχή του Δερματολόγου – Δερματοχειρουργού Σωτήρη Θεοχάρη, στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας της ΕΔΑΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, λίγο πριν το τέλος του χρόνου, από τις 17 έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2020.

Σκοπός της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας παραμένει πάντα, η έγκυρη και ολιστική ενημέρωση τόσο των επιστημόνων ιατρών όσο και του κοινού, καθώς και η στήριξη της Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο. Για αυτόν τον λόγο, το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε κανονικά με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της πολιτείας.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε το συνέδριο, όπου παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων Συνεδρίες, Ειδικές Διαλέξεις, Φροντιστήρια και Αναρτημένες Ανακοινώσεις (e-posters), ενώ κάλυψε το σύνολο των θεμάτων της ειδικότητας, όπως η ψωρίαση, η ακμή, το μελάνωμα, η Παιδοδερματολογία, οι παθήσεις των ονύχων και των τριχών, η ογκολογία, η δερματοσκόπηση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η αισθητική δερματολογία και όλα όσα είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε.

Η ομιλία του ιατρού Σωτήρη Θεοχάρη για τις βασικές αρχές των LASERS ήταν αυτή, που άνοιξε το συνέδριο. Όπως τόνισε ο Δρ. Θεοχάρης, «η εφαρμογή των laser στο πεδίο της Δερματολογίας οδήγησε στην έκρηξη των Αισθητικών εφαρμογών».  

Σύμφωνα με τον ιατρό, η γνώση της φυσικής των laser, των επιδράσεων, που μπορούν να προκαλέσουν στο δέρμα οδηγεί τον Δερματολόγο,

  • στη σωστή επιλογή της συσκευής, που θα προμηθευτεί,
  • στη σωστή χρήση της,
  • στη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και
  • στην αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών.

συνεχίζουμε παράλληλα τις προσπάθειες μας για να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και να παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ειδικότητας μας.

Η δεύτερη ομιλία του Δρ. Θεοχάρη αφορούσε στην Αυτόλογη Μεσοθεραπεία PRP, μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, όπως την χαρακτήρισε ο ιατρός, η οποία είναι φιλική και ασφαλής.

Ειδικότερα, τονίζοντας τις εφαρμογές της θεραπείας, ο ιατρός περιέγραψε τη χρήση της, με στόχο την ανάπλαση, τη θεραπεία ουλών και dark circles, την ενίσχυση μετά από θεραπείες με υαλουρονικό, τη θεραπεία ατροφικών γραμμοειδών ραβδώσεων, τη θεραπεία ανδρογενετικής αλωπεκίας, γυποειδής αλωπεκίας, ουλωτικής αλωπεκίας, τη θεραπεία λεύκης αλλά και σκληροατροφικού λειχήνα.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP χρησιμοποιείται, παράλληλα, στο πεδίο της μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως υπογράμμισε ο Δρ. Θεοχάρης:

  • Προ εγχειρητικά, για τη βελτίωση και προετοιμασία της δέκτριας περιοχής
  • Διεγχειρητικά, για την αγγειακή στήριξη των μοσχευμάτων στην δέκτρια περιοχή, στη βελτίωση της επούλωσης στη δότρια περιοχή αλλά και ως holding solution και τέλος,
  • Μετεγχειρητικά,  για την επίτευξη της αγγειογένεσης και την ενίσχυση του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης.

Ο ιατρός τόνισε, κλείνοντας, ότι η εν λόγω θεραπευτική πράξη χρειάζεται περισσότερη μελέτη και έρευνα, ούτως ώστε να καθιστούν τα standards, αναφορικά με τα πρωτόκολλα παρασκευής και εφαρμογής του PRP, στα διάφορα πεδία της Δερματολογίας.

Ακόμα και «διαδικτυακά» το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο – θεσμός της ΕΔΑΕ πέτυχε τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων από ιατρούς Δερματολόγους για τα μεγάλα διλήμματα της καθημερινής πράξης στη δερματολογία.

Ο Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Σωτήρης Θεοχάρης μας δήλωσε σχετικά: «Φέτος, οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να βρεθούμε δια ζώσης στο ετήσιο συνέδριο της ΕΔΑΕ, ωστόσο το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων και με απόλυτη ασφάλεια. Θερμά συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, που συνέβαλε τα μέγιστα για την άρτια διεξαγωγή του. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από την πανδημία, που μας περικλείει και του χρόνου θα βρεθούμε όλοι μαζί».