//Συμβουλές για την φροντίδα του δέρματος για άτομα με λεύκη

Συμβουλές για την φροντίδα του δέρματος για άτομα με λεύκη

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας μοιράζεται μαζί μας χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του δέρματος για άτομα με λεύκη

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από λεύκη, μια πάθηση που προκαλεί τον αποχρωματισμό του δέρματος. Η αλλαγή στην εμφάνιση που προκαλείται από τη λεύκη μπορεί να επηρεάσει συναισθηματικά τους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που είναι νεότεροι και ανησυχούν περισσότερο για την εμφάνισή τους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς στο σπίτι για να κάνουν την κατάσταση πιο διαχειρίσιμη.

Συνιστάται να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο. Η έκθεση στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής. Δεδομένου ότι το δέρμα της λεύκης μπορεί να υποστεί πιο εύκολα έγκαυμα, είναι σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας κάθε φορά που βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Για να το κάνετε αυτό, αναζητήστε σκιά, φορέστε προστατευτικό ρουχισμό – όπως ένα ελαφρύ, μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου – και εφαρμόστε αντηλιακό σε όλες τις περιοχές του σώματος που δεν καλύπτονται από ρούχα. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο και θυμηθείτε να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες όταν είστε έξω ή μετά από κολύμπι ή εφίδρωση.
  1. Αποφύγετε το τεχνητό μαύρισμα. Ακριβώς όπως ο ήλιος, τα σολάριουμ εκπέμπουν επίσης βλαβερές ακτίνες UV που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Επιπλέον, εάν έχετε ανοιχτό τόνο δέρματος, το μαύρισμα μπορεί να κάνει τη λεύκη σας πιο έντονη αυξάνοντας την αντίθεση μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματός σας και των βλαβών της λεύκης. Εάν θέλετε, προσθέστε με ασφάλεια χρώμα στο δέρμα σας. Εάν θέλετε να καλύψετε τα σημάδια της λεύκης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα μαυρίσματος ή ειδικό μακιγιάζ. Για καλύτερα αποτελέσματα, αναζητήστε ένα αδιάβροχο προϊόν.
  1. Να είστε προσεκτικοί με το δέρμα σας. Τραύμα στο δέρμα, όπως γρατζουνιές, κοψίματα ή εγκαύματα, μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη νέων βλαβών λεύκης. Αν και μπορεί να συμβούν ατυχήματα, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να τραυματίσετε το δέρμα σας.
  1. Μην κάνετε τατουάζ. Ένα τατουάζ τελικά πληγώνει το δέρμα. Εξαιτίας αυτού του τραύματος, το να κάνετε ένα τατουάζ μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας νέας κηλίδας λεύκης στο δέρμα σας περίπου 10 έως 14 ημέρες αργότερα.
  1. Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώστε το στρες και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση νέων βλαβών λεύκης, χρησιμοποιήστε τεχνικές όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό ή άσκηση για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος. Η ψυχική σας υγεία είναι επίσης σημαντική. Εάν νιώθετε κατάθλιψη, ντροπή ή συνειδητοποίηση του εαυτού σας για αλλαγές στην εμφάνισή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους που πάσχουν από λεύκη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κοινοποιήσει αυτά τα συναισθήματα στον δερματολόγο σας.

Ο δερματολόγος σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας που είναι προσαρμοσμένο για εσάς.