//1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε τη σημερινή ημέρα, ως ημέρα προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και δράσης, απέναντι σε έναν ιό, που επιτίθεται και καταστρέφει σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και έχει οδηγήσει στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, το 2019 προσεβλήθησαν από τον ιό 1.700.000 άνθρωποι ενώ, απεβίωσαν 690.000 παγκοσμίως.

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μείωση της εξάπλωσης της νόσου, η σωστή ενημέρωση και πρόληψη, παραμένουν δράσεις σε προτεραιότητα.

Απαιτείται συντονισμένη και διαρκής ενημέρωση των νέων, όχι μόνο για τους τρόπους μετάδοσης του AIDS και την προφύλαξή τους, αλλά και στοχευμένες δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, που θα στηρίξουν την ένταξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε στάδιο θεραπείας, στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

Η ενίσχυση του ρόλου των κοινωνιών είναι σήμερα απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά από όλους μας.

Ο φόβος του στίγματος των ασθενών με HIV οδηγεί σε σιωπή και, όταν πρόκειται για την καταπολέμησή του, η σιωπή είναι καταστροφική, καθώς καταστέλλει τη δημόσια συζήτηση για τον ιό και εμποδίζει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν, αν νοσούν.

Το κοινωνικό στίγμα των φορέων του ιού παραμένει ένας ανίκητος εχθρός, ο οποίος πρέπει με κάθε τρόπο να εξαλειφθεί.

Γι’ αυτό και το μήνυμά μας για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS οφείλει να είναι “Μηδέν Στίγμα!”

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/33ytJb8