//Γνωρίζετε τον φωτότυπό σας;

Γνωρίζετε τον φωτότυπό σας;

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τη σημαντικότερη δερματική βλάβη, που μπορεί να προκληθεί από την αθροιστική δράση του ηλίου στο δέρμα σας.

Παράλληλα, ο ήλιος είναι υπεύθυνος για μια πληθώρα άλλων προβλημάτων όπως είναι το έγκαυμα, η φωτογήρανση, οι φωτοαλλεργίες αλλά και προβλήματα αισθητικής φύσεως όπως είναι οι πανάδες, οι φακίδες και οι ευρυαγγείες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, ότι ο ήλιος μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και φωτοδερματοπάθειες. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι οι βλάβες που δημιουργούνται στο δέρμα σας από την υπερβολική έκθεση αυτού στον ήλιο, δεν αποκαθίστανται με την πάροδο του χρόνου.

Για να προστατεύσετε, λοιπόν, το δέρμα σας, από τον ήλιο, θα πρέπει να μάθετε τον τύπο του δέρματος σας ή αλλιώς τον φωτότυπό σας. Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) διακρίνει 6 τύπους δέρματος, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών, την ύπαρξη φακίδων και την αντίδραση στον ήλιο.

Φωτότυπος 1: Δέρμα πολύ ανοιχτό, μάτια πράσινα ή μπλε, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και πολλές φακίδες. Τα άτομα με φωτότυπο 1 καίγονται εύκολα και δε μαυρίζουν ποτέ. Για τα άτομα αυτά συστήνεται από τους ειδικούς να μην εκτίθενται στον ήλιο, παρά μόνο τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, βεβαίως πάντα με τη χρήση αντηλιακού, με υψηλό δείκτη προστασίας.

Φωτότυπος 2: Ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτά καστανά μάτια, ξανθά μαλλιά και κάποιες φακίδες. Τα άτομα με φωτότυπο 2 παθαίνουν συχνά εγκαύματα από τον ήλιο, όμως, μπορούν να μαυρίσουν ελαφρώς. Για τα άτομα αυτά συστήνεται από τους ειδικούς η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας 50 SPF.

Φωτότυπος 3: Ανοιχτό έως πιο σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και καστανά μαλλιά, χωρίς φακίδες. Τα άτομα με φωτότυπο 3 καίγονται κάποιες φορές, αλλά μαυρίζουν. Για τα άτομα αυτά συστήνεται από τους ειδικούς η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας 30 – 50 SPF.

Φωτότυπος 4: Σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και καστανά ή μαύρα μαλλιά. Τα άτομα αυτά καίγονται σπανίως και μαυρίζουν εύκολα. Για τα άτομα αυτά συστήνεται από τους ειδικούς η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 – 30 SPF.

Φωτότυπος 5: Πολύ σκούρο δέρμα ακόμη και τον χειμώνα, καστανά μάτια και σκουρόχρωμα μαλλιά. Τα άτομα με φωτότυπο 5 μαυρίζουν πανεύκολα και ιδιαιτέρως γρήγορα. Για τα άτομα αυτά συστήνεται από τους ειδικούς η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 SPF.

Φωτότυπος 6: Μαύρο δέρμα και πολύ σκούρα μαλλιά και μάτια. Τα άτομα με φωτότυπο 6 έχουν τις ισχυρότερες άμυνες στον ήλιο και παντελώς κανένα πρόβλημα για να μαυρίσουν σε χρόνο dt.

Όποιο φωτότυπο δέρματος και αν διαθέτετε, θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να αποφεύγετε παντελώς την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00 π.μ. – 16:00 μ.μ., να μην ξεχνάτε και τα υπόλοιπα φωτοπροστατευτικά μέσα πλην του αντηλιακού (καπέλο – γυαλιά) αλλά και τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο – εξέταση του δέρματος (χαρτογράφηση).

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με το δέρμα σας αλλά και την ορθή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το Δερματολόγο σας. Είναι ο μόνος ειδικός ιατρός, που θα σας συμβουλεύσει υπεύθυνα και σωστά για το είδος του αντιηλιακού, τον δείκτη του αλλά και για τον σωστό τρόπο εφαρμογής του.

Πηγή Άρθρου