//Είναι το σολάριουμ πιο ασφαλές για το δέρμα μας από την έκθεση στον ήλιο;

Είναι το σολάριουμ πιο ασφαλές για το δέρμα μας από την έκθεση στον ήλιο;

Θα βοηθήσει το τεχνητό μαύρισμα τον οργανισμό μας να αποκτήσει τη βιταμίνη D που χρειάζεται;

Τα ευρήματα από επιστημονικές μελέτες έχουν απαντήσει σε αυτά και σε άλλα καίρια ερωτήματα σχετικά με το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους.

Εδώ είναι 10 γεγονότα που υποστηρίζονται από έρευνες που μπορεί να σας εκπλήξουν.

  1. Το σολάριουμ ΔΕΝ είναι πιο ασφαλές από την έκθεση στον ήλιο. Η επιστήμη μας λέει ότι δεν υπάρχει ασφαλές σολάριουμ. Μόνο μία συνεδρία τεχνητού μαυρίσματος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα κατά 20%, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κατά 67% και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα κατά 29%).Τα στοιχεία, ότι το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι τόσο ισχυρά που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) απαιτεί προειδοποιητικές ετικέτες σε όλο τον εξοπλισμό τεχνητού μαυρίσματος. Επίσης, σχεδόν το 25% των νεαρών ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζαν ή δεν ήταν σίγουροι ότι τα σολάριουμ ΔΕΝ είναι ασφαλέστερα από τον ήλιο.
  1. Το τεχνητό μαύρισμα κάνει το δέρμα σας να γερνάει πιο γρήγορα. Οι ρυτίδες, οι κηλίδες και η απώλεια σφριγηλότητάς του δέρματος τείνουν να εμφανίζονται νωρίτερα σε άτομα που πραγματοποιούν solarium. Το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους επιταχύνει δραματικά το πόσο γρήγορα γερνά το δέρμα σας.
  1. Η χρήση κρεβατιών – σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Έχει παρατηρηθεί, ότι άνθρωποι έχουν αποκτήσει εγκαύματα ή και τραυματισμούς στα μάτια.
  1. Το τεχνητό μαύρισμα δεν μπορεί να αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση ενός σολάριουμ θα αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα. Απόλυτος μύθος.
  1. Δεν είναι δυνατή η λήψη αρκετής βιταμίνης D από το σολάριουμ. Ίσως έχετε ακούσει ότι το σώμα σας παράγει πολλή βιταμίνη D όταν κάνετε σολάριουμ. Αυτό δεν ισχύει. Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται στα κρεβάτια μαυρίσματος εκπέμπουν ως επί το πλείστον φως UVA. Ωστόσο, ο οργανισμός σας χρειάζεται φως UVB για να παράγει βιταμίνη D. Για να λαμβάνετε βιταμίνη D με ασφάλεια, οι πιστοποιημένοι δερματολόγοι συνιστούν την υγιεινή διατροφή. Εάν εξακολουθείτε να μην λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα.
  1. Το να εθιστείτε στο τεχνητό μαύρισμα είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Τα νεότερα στοιχεία μας δείχνουν, ότι το μαύρισμα μπορεί να είναι εθιστικό. Περίπου το 20% των γυναικών ηλικίας 18 έως 30 ετών εμφανίζουν σημάδια εθισμού.
  1. Το τεχνητό μαύρισμα μπορεί να κάνει πιο αισθητές τις ραγάδες. Ο καλύτερος τρόπος για να κρύψετε τις ραγάδες είναι με ένα ειδικό προϊόν σε μορφή spray ή κρέμας.
  1. Η παροχή «ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών» στους πελάτες είναι μια κοινή πρακτική στα κέντρα τεχνητού μαυρίσματος. Μια μελέτη που διεξήχθη από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, το προσωπικό στα κέντρα αυτά ερωτήθηκε σχετικά με τους κινδύνους του τεχνητού μαυρίσματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 90% του προσωπικού υποστήριξε, ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του δέρματος ή και ακόμη ότι έχει οφέλη για την υγεία. Αυτό οδήγησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αναφέρει: «Η συντριπτική πλειονότητα των κέντρων τεχνητού μαυρίσματος με τα οποία επικοινώνησαν οι ερευνητές της επιτροπής παρείχαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που αυτό ενέχει και έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς».
  1. Μπορείτε να πετύχετε την ηλιοκαμένη όψη του δέρματος μέσω ενώ προϊόντος. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι κάνουν σολάριουμ επειδή τους αρέσει ο τρόπος που δείχνει το δέρμα τους, μαυρισμένο. Με τον τρόπο αυτό δεν αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμων ρυτίδων, δερματώδους δέρματος και καρκίνου του δέρματος.
  1. Το να σταματήσετε (ή να μην ξεκινήσετε ποτέ) το τεχνητό μαύρισμα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Επιλέγοντας το τεχνητό μαύρισμα, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι εάν κανείς δεν είναι μικρότερος των 18 ετών ηλικίας που χρησιμοποιήσαμε ποτέ σολάριουμ, μπορούσαμε να αποτρέψουμε περίπου 61.839 μελανώματα και 6.735 θανάτους λόγω μελανώματος.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο και τα σολάριουμ. Πείτε όχι στο τεχνητό μαύρισμα!