//Χρήσιμες Πληροφορίες και Συμβουλές για το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος

Χρήσιμες Πληροφορίες και Συμβουλές για το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος

Αυτοεξέταση – η σωτήρια εξέταση διάρκειας δέκα λεπτών

Η αυτοεξέταση αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο στην έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος. Είναι μια εξέταση, που οφείλετε να πραγματοποιείτε σε μηνιαία βάση. Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη πλήρους μήκους και αφαιρέστε τα ρούχα σας. Ρίξτε μια καλή ματιά στον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη χειρός για να ελέγξετε μέρη που διαφορετικά δεν μπορείτε να δείτε. Σημειώστε πού βρίσκονται οι κρεατοελιές, οι φακίδες, οι κηλίδες και άλλα σημάδια και πώς μοιάζουν. Εάν νομίζετε ότι δεν θα μπορείτε να ανακαλέσετε τις λεπτομέρειες όταν έρθει η ώρα για την επόμενη μηνιαία αυτοεξέταση, σχεδιάστε μια φωτογραφία ή τραβήξτε μια φωτογραφία. Εξετάστε κάθε σημείο του σώματός σας χωρίς να παραλείψετε την κορυφή του κεφαλιού σας, τους αγκώνες ή ακόμα και τα πέλματα των ποδιών σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε διαφορά στον τρόπο εμφάνισης ή αίσθησης του δέρματός σας, ή εντοπίσετε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα οποιωνδήποτε σπίλων στο δέρμα σας, ενημερώστε τον δερματολόγο σας.

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι ένας δυνητικά θανατηφόρος καρκινικός σπίλος. Μπορεί να ξεκινά ως ασυνήθιστη επίπεδη, σκούρα φακίδα ή μπορεί να εμφανίζεται ως ανομοιόμορφή ελιά, που αλλάζει μέγεθος και χρώμα. Τα μελανώματα συχνά δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μπορεί να ξεσπάσουν, να φουσκώσουν, να αιμορραγούν, να προκαλέσουν φαγούρα ή πόνο. Το μελάνωμα εμφανίζεται σχεδόν πάντα στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά μπορεί να διεισδύσει γρήγορα σε βαθύτερα στρώματα και να εξαπλωθεί σε λεμφαδένες, πνεύμονες, ήπαρ, εγκέφαλο ή οστά. Η έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη ενισχύει τη σημασία μιας τακτικής εξέτασης του ίδιου του δέρματος και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας από τον ήλιο.

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει μελάνωμα;

Φωτογραφία από The Pharmaceutical Journal

Το μελάνωμα, όπως και άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, σχετίζεται άρρηκτα με την έκθεση στον ήλιο.

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγονται εύκολα στον ήλιο και μαυρίζουν ελάχιστα ή παρουσιάζουν εφηλίδες (κοινώς φακίδες), ή έχουν ανοιχτόχρωμα μαλλιά (κόκκινα, ξανθά). Ωστόσο, η ασθένεια δεν πραγματοποιεί διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει άτομα από κάθε φυλή ή εθνικότητα.

Παράγοντες που αυξάνουν την ευαισθησία ενός ατόμου στο μελάνωμα περιλαμβάνουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, συχνή χρήση τεχνητού μαυρίσματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και παρουσία μεγάλου αριθμού σπίλων στο σώμα.

Βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Δερματοσκοπική εικόνα βασικοκυτταρικού καρκινώματος
Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα

To βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος. Προκαλούνται κυρίως από χρόνια έκθεση στον ήλιο και μπορεί να παρουσιαστούν ως ροζ ή χρωματισμένη ελιά που δεν επουλώνεται ή αιμορραγεί ή σχηματίζει ανοιχτή πληγή. Η μικροσκοπική χειρουργική επέμβαση Mohs είναι η ιδανική μέθοδος θεραπείας επειδή εξοικονομεί τη μεγαλύτερη ποσότητα υγιούς ιστού και έχει το υψηλότερο ποσοστό θεραπείας όλων των διαδικασιών.

Καρκίνος του δέρματος & Ελλάδα

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι 3 – 5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, ανά έτος, εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος.

Τα αντηλιακά προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν βιταμίνη D τόσο από την έκθεση στον ήλιο (UV), αλλά και από τη διατροφή και τα συμπληρώματα αυτής. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας εξέδωσε πρόσφατα επίσημη ανακοίνωση με την θέση της σχετικά με τη χρήση αντηλιακών και την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ειδικότερα τονίζεται ότι, «πρέπει να ληφθεί επαρκής ποσότητα βιταμίνης D από μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, τρόφιμα / ποτά ενισχυμένα με βιταμίνη D , και / ή συμπληρώματα βιταμίνης D. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από μη προστατευμένη υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Η Ακαδημία συνιστά στους ενήλικες να φωτοπροστατεύονται σωστά και ολοκληρωμένα ή και να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D.

«Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό σε όλο το πρόσωπο αλλά και τις περιοχές του σώματος, είτε αυτές είναι εκτεθειμένες στον ήλιο είτε όχι. Επίσης, φροντίστε να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό σας εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε πολύ.

Πείτε όχι στο τεχνητό μαύρισμα και το solarium

Σκίτσο του Dave Granlund

Επί του παρόντος, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαιτεί από κάθε προϊόν ηλιακής λάμπας να περιέχει ειδική σήμανση προειδοποίησης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού ή οποία να περιλαμβάνει τα εξής: “Η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος αλλά και του καρκίνου του δέρματος.” Η νεότερη προειδοποίηση, από τον FDA δηλώνει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί τραυματισμό στα μάτια και το δέρμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος αλλά και καρκίνο του δέρματος.

Πηγές Άρθρου

  1. www.skincancercenter.com – https://bit.ly/3e0gMtc
  2. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος, https://bit.ly/2Xgq0uK
  3. Melanoma: risk factors and advice on sunscreen use, The Pharmaceutical Journal, 22/6/2017 by Rhiannon Walters-Davies, Lianne Jackson