//LASER αποτρίχωση, η μόνη ιατρική επιλογή!

LASER αποτρίχωση, η μόνη ιατρική επιλογή!

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι ένα από τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα που απασχολούν πλέον και τα δύο φύλα. Για την καταπολέμησή της υπάρχουν πολλές επιλογές που διαφέρουν στην αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, το κόστος και την αποδοχή από τον ασθενή.

Η laserαποτρίχωση είναι η καλύτερη ιατρική μέθοδος αποτρίχωσης, γιατί είναι ασφαλής και αποτελεσματική, όταν τηρούνται τα ιατρικά standards, όπως επίσης είναι και καλά αποδεκτή από τον ασθενή.
Η λέξη laser είναι το ακρωνύμιο L (light) A(amplification)  S(by the stimulated)  E(emission) R (of radiation), και  σημαίνει ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη ακτινοβολία.
Η βασική αρχή στην οποία στηρίχθηκε η χρήση του laser, για την καταστροφή της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας,  είναι η αρχή της φωτοθερμολύσεως. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, όταν η δέσμη του laser έρθει σε επαφή με το δέρμα, γίνεται εκλεκτική απορρόφηση της δέσμης αυτής, από τη μελανίνη της τρίχας.
Με την απορρόφηση της δέσμης του laser από τη μελανίνη της τρίχας, έχουμε μετατροπή της φωτεινής ενέργειας σε θερμική. Όταν η θερμοκρασία εντός του τριχικού θυλάκου ανέρχεται στους 70 βαθμούς, καταστρέφονται τα κέντρα αναγέννησης της τρίχας και μπορεί να συμβεί μείωση της τριχοφυΐας.
Από το σύνολο των τριχών όμως, μόνο όσες βρίσκονται στην αναγεννή φάση, είναι δυνατόν να καταστραφούν σε κάθε συνεδρία, ( δηλ. περίπου το 15%) γιατί είναι βιολογικά δραστήριες, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης και απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα laser. Έτσι εξηγείται γιατί απαιτείται ένας ορισμένος αριθμός συνεδριών (6) σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (ανά μήνα),  για την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Ενώ ακολουθεί και η φάση της συντήρησης της θεραπείας, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από την ανταπόκριση του κάθε ασθενούς στη θεραπεία που προηγήθηκε.
Γενικότερα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ο ασθενής:
  • έχει μαυρισμένο δέρμα
  • κάνει τεχνητό μαύρισμα και
  • παίρνει φάρμακα που προκαλούν υπερευαισθησία
Έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο καψίματος ή σημαδιών στο δέρμα.
Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους – ες για αποτρίχωση, να ζητάνε ενημέρωση από ιατρό δερματολόγο για τη συγκεκριμένη θεραπεία, να ενημερώνονται για το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν και για το χρόνο που θα διαρκεί η κάθε συνεδρία.
Πολλές φορές η επιλογή της πιο “φθηνής λύσης” κοστίζει “ακριβά”.
Tέλος, ας μην ξεχνάμε, ότι όλα τα σύγχρονα μηχανήματα laser έχουν έγκριση του FDA, για μακράς διάρκειας αποτρίχωση (long term epilation) και όχι για διαχρονικά – μόνιμα αποτελέσματα (permanent result).