//Διατροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Διατροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Η επιστροφή μας από τις διακοπές του καλοκαιριού, αρκετά συχνά συνοδεύεται από πρόσθετο βάρος το οποίο μας προβληματίζει, ενώ προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτό, συχνά καταφεύγουμε σε λανθασμένες πρακτικές βάζοντας την υγεία μας σε κίνδυνο. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να χάσουμε το επιθυμητό βάρος με τον σωστό τρόπο?

Αποφεύγουμε τις «μαγικές» δίαιτες

Χημικές δίαιτες, δίαιτες αποκλεισμού ομάδων τροφίμων, πρωτεϊνικές δίαιτες και πολλές άλλες, οι οποίες υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών, οι οποίες όμως ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, οι δίαιτες τέτοιου τύπου υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά αποκλείοντας ομάδες τροφίμων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις. Πολύ συχνά οδηγούν σε απώλεια μυϊκής μάζας, με αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολισμού και επακόλουθη δυσκολία στην απώλεια βάρους και λίπους, μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες και αίσθημα κούρασης ακόμα και παθήσεις όπως καρδιαγγειακά, νεφροπάθειες, αυξημένες τιμές χοληστερόλης και ουρικού στο αίμα κ.α. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που ακολούθησαν δίαιτες τέτοιου τύπου, μετά το πέρας της εφαρμογής τους, όχι μόνο επαναπροσέλαβαν το απολεσθέν βάρος αλλά πήραν και παραπάνω (φαινόμενο γιο – γιο).

Υιοθετούμε  υγιεινές διατροφικές συνήθειες

  • Ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία τροφίμων
  • Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό
  • Εφαρμόζουμε ισορροπημένα γεύματα και συχνά υγιεινά σνακ
  • Μειώνουμε την κατανάλωση λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης
  • Μειώνουμε την κατανάλωση των απλών σακχάρων, όπως είναι η κοινή ζάχαρη
  • Πίνουμε νερό για να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική υδατική ισορροπία στο σώμα μας(8-10 ποτήρια ανά ημέρα)

Εντάσσουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας

Η φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας αποτελούν τη βάση για την επιτυχία και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας ενισχύοντας την προσπάθεια απώλειας κιλών αλλά ταυτόχρονα ενισχύοντας και την φυσική μας κατάσταση. Ένας εφικτός στόχος θα ήταν ένα καθημερινό περπάτημα διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών.

Ακολουθούμε τις οδηγίες ειδικού για μια διατροφή στα μέτρα μας

Στόχος σε κάθε προσπάθεια απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας διατροφής προσαρμοσμένης στα μέτρα μας ανάλογα με τις προτιμήσεις, τις προσωπικές ιδιαιτερότητες αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Μια διατροφή η οποία θα μας εκπαιδεύσει διατροφικά ώστε να κατακτήσουμε τις ορθές διατροφικές συνήθειες και φθάνοντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα να το διατηρήσουμε. Ειδικός για να μας κατευθύνει πρέπει να είναι πάντα ένας εξειδικευμένος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ, ΓΕΜΑΤΟΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αλέξανδρος Χάμος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care