//Οι προδιαγραφές πιστοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων για την αντιμετώπισης της πανδημίας ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου.

Οι προδιαγραφές πιστοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων για την αντιμετώπισης της πανδημίας ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου.

Ο Εθνικός Ελληνικός Φορέας Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), μέλος του οποίου είναι και η Skin and Hair, σε συνεργασία με τον Φορέα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων «Swiss Approval Technische Bewertung», πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 7 Μαΐου την πρώτη επιστημονική e-Ημερίδα για τη Νέα Τουριστική Πολιτική εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και τις αλλαγές, που αυτή θα επιφέρει τη φετινή τουριστική περίοδο.

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο κ. Πατούλης, ο οποίος έκανε την ανακοίνωση των Διεθνών Προδιαγραφών Πιστοποίησης Β&W Cert που υλοποιήθηκε από την SWISS APPROVAL, ενώ ανάμεσα στους εγκεκριμένους ομιλητές της συνάντησης αυτής ήταν και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του για τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας.

Αργότερα, η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ . Κωνσταντίvα Σκανάβη, αναφέρθηκε στην ομιλία της για την εξέχουσας σημασίας εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλο το φάσμα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η πανδημία του Covid 19, μας έφερε μπροστά στην αλλαγή των προτεραιοτήτων μας και ανέδειξε τη σημασία ολοκληρωμένης εκπαίδευσης σε όλο το προσωπικό.

Την πετυχημένη αυτή ηλεκτρονική ημερίδα διάρκειας 4 περίπου ωρών παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες από διαφορετικούς τομείς τουρισμού της χώρας μας αλλά και ιδιαίτερα από τον Ιατρικό Τουρισμό.

Σύμφωνα με τις Διεθνείς Προδιαγραφές του προτύπου B&W CERT αλλά και το επίσημο Δελτίο Τύπου του οργανισμού, προβλέπεται η καθιέρωση των κάτωθι προδιαγραφών σε κάθε ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2020:

  • του Λευκού Γραφείου, (White Office), ενός ειδικά σχεδιασμένου Γραφείου – υποδοχής και πρώτων βοηθειών του ξενοδοχείου, προσανατολισμένου κατάλληλα για τις απαιτήσεις της πανδημίας,
  • με την προϋπόθεση της εκπαίδευσης τμήματος του προσωπικού σε θέματα πρώτων βοηθειών, και την υλοποίηση συμβάσεων με παρόχους υγείας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας

 και με τον

  • σχεδιασμό όλων των λεπτομερειών για την διαχείριση  επείγοντος περιστατικού κορονοιού στις μονάδες φιλοξενίας,
  • παράλληλα με την λειτουργία και του παραδοσιακού Μπλε Γραφείου Πρώτων Βοηθειών (Blue Office) που ούτως ή άλλως θα πρέπει να λειτουργεί με επιστημονικότητα σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Δέκα  κατηγορίες ενεργειών εντάσσονται επίσης στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων φιλοξενίας σύμφωνα με το ανανεωμένο πρωτόκολλο Λευκών Υπηρεσιών, (White Service), που προβλέπει:

  • Επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση επισκεπτών και προσωπικού,
  • τυπικά μέτρα προστασίας και υγιεινής,
  • ασφάλεια τροφίμων,
  • ασφάλεια αέρα και συστημάτων κλιματισμού,
  • υγιεινή νερού,
  • ασφάλεια των εγκαταστάσεων,

Και φυσικά την

  • χρήση μέσων ατομικής προστασίας
  • και την τήρηση των οδηγιών της διεθνούς κοινότητας  και της ελληνικής επιστημονικής Αρχής, του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση και την πρόληψη μολύνσεων του κορονoϊού.

Οι προδιαγραφές θέτουν επίσης ειδικές λεπτομέρειες για ποσοστό ελεύθερων δωματίων που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα για την απομόνωση και διαχείριση επισκεπτών που τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα κορονοιού.

Η ανάπτυξη και προσαρμογή των προδιαγραφών του προτύπου B&W CERT, στις επί μέρους μονάδες φιλοξενίας της Χώρας, θα περιλαμβάνει φυσικά όλα τα πρωτόκολλα και κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, που έχει ήδη εκδώσει ή θα εκδώσει στο μέλλον, ως Εθνική Αρχή.

Ο ιατρός κ. Σωτήρης Θεοχάρης σχολίασε σχετικά: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι σίγουρα διαφορετικό από τα προηγούμενα. Στην δερματολογική κλινική Skin and Hair Medical Care, φροντίζουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την ασφάλεια όλων των ασθενών μας. Επίσης, είμαστε ανάμεσα στις λίγες κλινικές που έχουμε, επίσημα, πιστοποιηθεί με ISO Certificate από την Swiss Approval, τον Εθνικό Φορέα, που έθεσε τις προδιαγραφές πιστοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα υγείας. Είναι η πρώτη φορά, όπου η ασφάλεια της υγείας των ταξιδιωτών έχει τον πρώτο λόγο, ενώ οφείλουμε όλοι ενωμένοι να χτίσουμε από την αρχή ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα. Με σεβασμό και υπευθυνότητα, θα αντιμετωπίσουμε και αυτήν την κρίση και στο τέλος, θα βγούμε όλοι νικητές».

Ακολουθεί το ακριβές δελτίο τύπου της Ελιτούρ.

*Η φωτογραφία, που συνοδεύει το κείμενο είναι της εικαστικού Caroline Rovithi.