//Μένουμε fit και γυμναζόμαστε στο σπίτι!

Μένουμε fit και γυμναζόμαστε στο σπίτι!

Αυτήν τη περίοδο, όλοι μένουμε σπίτι και προτάσσουμε, ότι η ασφάλεια και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι προτεραιότητα όλων μας.

Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, είναι σημαντικό να διατηρούμε το σώμα μας υγιές. Η καλή φυσική κατάσταση είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσουμε τη δυσάρεστη πραγματικότητα, των τελευταίων εβδομάδων και τα αρνητικά συναισθήματα, που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Να θυμάστε, ό,τι η άσκηση είναι θεραπεία, ψυχική και σωματική! Ένα καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής, σύντομης διάρκειας, είναι αρκετό για να είμαστε υγιείς.

Η Κλεάνθη Καραγεωργίου, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη των θεραπειών σώματος της κλινικής Skin and Hair Medical Care μας δίνει χρήσιμες συμβουλές αλλά και μας ενημερώνει για εύκολες ασκήσεις γυμναστικής, που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με εξοπλισμό, που όλοι έχουμε, μέσα στο σπίτι μας.

1. Μένουμε σπίτι, όχι ξαπλωμένοι! Τώρα, που οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας έχουν αλλάξει, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα μένοντας σπίτι και να μην περνάμε την ημέρα μας, ξαπλωμένοι. Αν εργαζόμαστε από το σπίτι, είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε το πρωί, να ντυνόμαστε, να καθαρίζουμε τον προσωρινό χώρο εργασίας, να τρώμε υγιεινά και να δουλεύουμε με διαλείμματα – όπως θα κάναμε αν βρισκόμασταν στο γραφείο.

2. Γυμναστική στο σπίτι. Η σωματική άσκηση επιδρά θετικά, τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία, ενώ παράλληλα, δρα προληπτικά ή/ και θεραπευτικά έναντι χρόνιων παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η αύξηση αντοχής, η σωστή κυκλοφορία του αίματος και η βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ποιότητας ζωής είναι, μεταξύ άλλων, τα κυριότερα οφέλη, που θα αποκομίσουμε από την άθληση στο σπίτι.

Στις παρακάτω εικόνες, μπορείτε να δείτε κάποιες ενδεικτικές προτάσεις για αερόβια γυμναστική στο σπίτι. Χρησιμοποιώντας μια καρέκλα και ένα μπουκαλάκι νερό, μπορείτε να γυμναστείτε εύκολα στο σπίτι. Η αερόβια άσκηση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι μικροβιακών και κυρίως ιογενών λοιμώξεων, ενώ βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία και επιτυγχάνεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

3. Μουσικές καρέκλες μαζί με τα παιδιά! Και όμως, μέσα από το απλό και συνάμα διασκεδαστικό παιχνίδι, μπορούμε να γυμναστούμε και ταυτόχρονα να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδάκια μας!

Η βελτίωση της αυτοπεποίθησης, της θετικής ενέργειας και του αισθήματος αισιοδοξίας ως απόρροια της τακτικής φυσικής δραστηριότητας βελτιώνει και ενισχύει τη γενικότερη σωματική υγεία μας. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε, πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή, που οφείλουμε να ακολουθούμε σε συνδυασμό με την εκγύμναση του σώματος.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, να κάνουμε πιο φωτεινές τις μέρες μας και ας δώσουμε μια νέα διάσταση στο #ΜένουμεΣπίτι: Αυτή της δημιουργικότητας, του ποιοτικού χρόνου και, γιατί όχι, της γυμναστικής!

Επιμέλεια κειμένου

Κλεάνθη Καραγεωργίου

Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Υπεύθυνη των θεραπειών σώματος Skin and Hair Medical Care