//Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020. Η σκέψη μας, σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020. Η σκέψη μας, σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σε ανάμνηση της ημερομηνίας ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο φετινός εορτασμός της ημέρας αυτής είναι αφιερωμένος στο έργο των νοσηλευτών, των μαιών και όλων των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι αποτελούν τον βασικό πυλώνα, στον οποίο στηρίζεται το εκάστοτε σύστημα υγείας.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα συμπίπτει με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών σε πολλές χώρες του κόσμου. Σήμερα, η πανδημία δοκιμάζει τα όρια των συστημάτων υγείας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι άνθρωποι που στέκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, στηρίζοντας τα εθνικά συστήματα υγείας είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, οι διασώστες, αυτοί που μάχονται τον ιό και σώζουν ανθρώπινες ζωές, καθημερινά.

Σε αυτούς αφιερώνεται η σημερινή ημέρα και στον ανιδιοτελή αγώνα που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες, ενώ πολλές φορές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα αυτοπροστασίας. Το 2020 είναι άλλωστε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Έτος Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών και Μαιών/Μαιευτήρων.

Ο Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης επισημαίνει σχετικά: « Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μας βρίσκει όλους πολύ διαφορετικά από άλλες χρονιές και εορτάζεται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό και τόσοι άλλοι εργάζονται νυχθημερόν και σήμερα επωμίζονται μερικά από τα μεγαλύτερα βάρη της ιατρικής φροντίδας, για να είμαστε εμείς ασφαλείς. Αυτοί είναι οι μαχητές της πρώτης γραμμής, στην δύσκολη δοκιμασία της πανδημίας. Για να ανταπεξέλθουν, χρειάζονται τη στήριξη όλων μας. Ως ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά τους οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των αναγνωρισμένων οργανισμών και επιστημόνων, που προάγουν την υγεία. Οφείλουμε να μείνουμε σπίτι, με αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Τηρώντας τα μέτρα, που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, στέλνουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε αυτούς που μάχονται για καλύτερες συνθήκες και υπηρεσίες στη δημόσια υγεία».

• Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ) https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19
• Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab
• Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος https://pis.gr/