//Τι γνωρίζετε για τις τροφικές αλλεργίες;

Τι γνωρίζετε για τις τροφικές αλλεργίες;

Με τον όρο τροφική αλλεργία εννοούμε τις αντιδράσεις υπερευαισθησίας του ανοσολογικού μας συστήματος από την λήψη τροφής. Πιο συγκεκριμένα, πρωτεΐνες της τροφής, γνωστές ως αλλεργιογόνα, μπορεί να  απορροφηθούν εσφαλμένα από τον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί η αλλεργική αντίδραση. Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά τόσο σε παιδιά όσο και στους ενήλικες, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια μέχρι και αρκετά σοβαρά για την υγεία.

Όσον αφορά τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας, στόχος είναι να ταυτοποιηθεί το αλλεργιογόνο συστατικό που την προκαλεί και να αποδειχθεί ότι εμπλέκεται στην πρόκληση των συμπτωμάτων. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική μέθοδος διάγνωσης, ωστόσο δοκιμασμένους εργαστηριακούς ελέγχους αποτελούν:

  • Η Γενική αίματος (ανάλυση λευκοκυτταρικού τύπου)
  • Ανοσολογικές εξετάσεις (Ανίχνευση ανοσοσφαιρινών)
  • Δερματικές δοκιμασίες (επαφή με την προς έλεγχο ουσία)

Ενώ, βασικά στάδια που προηγούνται των εργαστηριακών εξετάσεων πρέπει να αποτελούν:

  • Η κλινική εξέταση (καταγραφή σωματομετρικών χαρ/ών κλπ)
  • Λεπτομερές ιστορικό (είδος και χρονοδιάγραμμα συμπτωμάτων)
  • Ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων (7 ημέρες ή 14 ημέρες)

Διατροφικές συστάσεις

Κατά βάση, η αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών συνίσταται στον διατροφικό αποκλεισμό των τροφίμων που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση. Παράλληλα, ο πάσχων θα πρέπει να ενημερωθεί για τα «κρυμμένα» αλλεργιογόνα συστατικά των τροφίμων καθώς και για εναλλακτικές διαιτητικές επιλογές, προς αποφυγή κατανάλωσης αυτών. Επιπλέον, συστήνεται να αποφεύγεται η επαφή της αλλεργιογόνας ουσίας ακόμα και με το δέρμα, όπως τα διάφορα καλλυντικά, με το αναπνευστικό σύστημα καθώς και την λήψη φαρμάκων.

Τρόφιμα που προκαλούν συχνά αλλεργία

Τρόφιμα
Αγελαδινό γάλα
Αυγά κότας
Ψάρια
Εσπεριδοειδή
Όσπρια
Κρέας
Λαχανικά
Κρεμμύδια

Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα τρόφιμα σε σχέση με την Ηλικία

Βρέφη/παιδιάΕνήλικες
ΑυγόΨάρι
ΨάριΞηροί καρποί
ΓάλαΦιστίκια
ΦιστίκιαΟστρακοειδή
ΣόγιαΣιτάρι

Πιθανά συμπτώματα

Γαστρεντερικό σύστημαΑναπνευστικό
σύστημα
Κοιλιακοί πόνοιΡινίτις
ΕμμετόςΆσθμα
ΝαυτίεςΒήχας
ΔιάρροιαΛαρυγγικό
οίδημα
Κνησμός στοματοφάρυγγα 
Αιμοραγία πεπτικού 
Εντεροπαθεια 
ΔέρμαΣυστηματικές εκδηλώσεις
ΚνήδωσηΑναφυλαξία
ΈκζεμαΥπόταση
Αγγειοοίδημα 
Έκζεμα 
Ερύθημα 
Κνησμός 

Σε κάθε περίπτωση, οι τροφικές αλλεργίες αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ ο τρόπος αντιμετώπισης θα πρέπει να εξειδικεύεται και να εξατομικεύεται, ανάλογα με τη βαρύτητα και τις ανάγκες κάθε περιστατικού τόσο στο κομμάτι της Εργαστηριακής και Ιατρικής παρέμβασης, όσο και της Διατροφικής.

Αλέξανδρος Χάμος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care