//3 Δεκέμβριου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 Δεκέμβριου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες (IDPD).

Εκείνη την ημέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώνει συνεργάτες για να γιορτάσουν «μια μέρα για όλους». Αυτό το θέμα αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη κατανόηση ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Σχεδόν όλοι θα έχουν μια προσωρινή ή μόνιμη βλάβη σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Παρόλα αυτά, λίγες χώρες διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Φέτος, το κεντρικό μήνυμα του ΟΗΕ είναι «Building Back Better: προς έναν κόσμο χωρίς αναπηρία, προσβάσιμο και βιώσιμο μετά την πανδημία του COVID-19».

Ο ΠΟΥ υποστήριξε αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας τη σημασία της καλλιέργειας κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και της ανταπόκρισης στις επείγουσες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι ένας κόσμος, όπου όλοι οι άνθρωποι επιτυγχάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ευεξίας είναι δυνατός μόνο εάν τα συστήματα υγείας περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία ήταν μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας COVID-19 λόγω πολλών υγειονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φραγμών, διακρίσεων και δυσπρόσιτων υποδομών.

Η πανδημία COVID-19 παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, για να χτίσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας μας, έτσι ώστε να είναι πιο περιεκτικά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν αναπηρία σε όλη τους την ποικιλομορφία.

Οι χώρες πρέπει να στραφούν προς ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών ριζωμένο στις κοινότητες, προσεγγίζοντας και ενδυναμώνοντας τα άτομα με αναπηρία και τώρα και αύριο.

Η δερματολογική κλινική Skin and Hair έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία στην είσοδο και έξοδο αυτών από τον χώρο μας, όπως ειδική ράμπα, ασανσέρ κ.ά.

Πηγή Άρθρου

World Health Organization

https://bit.ly/36GWgxb