//Covid 19: στίγμα και προκατάληψη.

Covid 19: στίγμα και προκατάληψη.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μεταξύ άλλων πληθώρα αρνητικών συνεπειών και συναισθημάτων σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Το στίγμα, η προκατάληψη αλλά και ο φόβος είναι μερικά από αυτά.

Λόγω της εμφάνισης της ασθένειας στην Κίνα και των αρχικών προσβεβλημένων ατόμων ασιατικής προέλευσης, αρχικά αναφέρθηκαν αντιδράσεις φόβου προς τους Ασιάτες σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Καθώς η επιδημία κινήθηκε μέσα στην Ευρώπη, και οι ίδιοι Ευρωπαίοι φάνηκε να επηρεάζονται από αντιδράσεις διάκρισης και στίγματος.

Ορισμένες ομάδες ατόμων, όπως άτομα που έχουν ταξιδέψει, οι επαγγελματίες υγείας αλλά και άτομα ασιατικής καταγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και στίγμα λόγω του COVID-19.

Το στίγμα και η διάκριση βλάπτει όλους τους πολίτες δημιουργώντας φόβο ή θυμό. Οι ομάδες ή τα άτομα που στιγματίζονται μπορεί να δεχτούν κοινωνική αποφυγή ή απόρριψη ή ακόμη και άρνηση υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, στέγασης ή απασχόλησης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, τονίζει ότι “τα άτομα, που νοσούν από Covid 19 δεν έχουν τίποτα λάθος. Ας είμαστε όλοι ευγενικοί, σεβαστοί και υποστηρικτικοί ο ένας στον άλλο!”⠀

Η πολιτεία, οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προφύλαξης των ανθρώπων που νοσούν, διατηρώντας το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα των ατόμων που αναζητούν υγειονομική περίθαλψη και εκείνων που ενδέχεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε έρευνα ιχνηλάτησης της νόσου.

Μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες θα πρέπει να γνωστοποιούνται γρήγορα οι κίνδυνοι αλλά και η απουσία κινδύνων από εταιρείες, συνδέσμους, ειδησιογραφικά μέσα, ιατρικούς συλλόγους κ.ά., έτσι ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός με ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς με τους οποίους εξαπλώνεται ο ιός.

Το στίγμα επηρεάζει τη συναισθηματική ή/και ψυχική υγεία των στιγματισμένων ομάδων και των κοινοτήτων στις οποίες ζουν. Η αποφυγή του στιγματισμού είναι σημαντική για τη συνεκτικότητα των κοινωνιών και των μελών της κοινότητας.

Όλα τα άτομα σε μια κοινότητα μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθούν οι αντιδράσεις προκατάληψης και στιγματισμού που σχετίζονται με το COVID-19 εάν έχουν πλήρη ενημέρωση και γνώση των γεγονότων στην κοινότητα.