ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

Τι είναι ο έρπης ζωστήρ;

Ο έρπητας ζωστήρας ή έρπης ζωστήρ είναι ιογενής λοίμωξη του δέρματος η οποία ακολουθεί την κατανομή συγκεκριμένου δερμοτομίου.
Οφείλεται σε ενεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος, σε προηγηθείσα νόσηση  από ανεμευλογιά, είχε εισέλθει στα αισθητικά νεύρα και παρέμενε στα νωτιαία γάγγλια.


Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του ιού είναι η μεγάλη ηλικία , η σωματική κόπωση, η συναισθηματική φόρτιση, οι εμπύρετες λοιμώξεις, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η ακτινοθεραπεία, το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας ( του οποίου πιθανό να αποτελεί πρόδρομη κλινική εκδήλωση),  η ακτινοθεραπεία, τα λεμφώματα (  Hodgkin).

Πώς εκδηλώνεται κλινικά ο έρπης ζωστήρας;

Η νόσος ξεκινάει με πρόδρομα συμπτώματα κατά μήκος του δερμοτομίου  που πρόκειται να εκδηλωθεί το εξάνθημα,  τα οποία διαρκούν 2 με 4 ημέρες. Στα πρόδρομα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος, κνησμός , αίσθημα καύσου, υπερευαισθησία. Το πρόδρομο  άλγος του έρπητα ζωστήρα μπορεί να συγχέεται ανάλογα με την εντόπιση του ζωστήρα  με έμφραγμα του μυοκαρδίου, ημικρανία , κωλικό νεφρού ,  χολοκυστίτιδα,  πλευρικό άλγος , μέχρι να εμφανιστεί το εξάνθημα. 

Στην συνέχεια εμφανίζεται το δερματικό εξάνθημα το οποίο συνίσταται από πολλές διαφόρου μεγέθους ερυθηματώδεις οιδηματώδεις πλάκες στην επιφάνεια των οποίων αναγνωρίζονται πολλαπλές συρρέουσες φυσαλίδες. Ακολούθως οι φυσαλίδες ρίγνυνται  , εφελκιδοποιούνται και αποπίπτουν χωρίς να αφήσουν κάποια υπολειμματική βλάβη. Ο κύκλος της νόσου διαρκεί συνήθως δύο με τρείς εβδομάδες.


Τι είναι η μεθερπητική νευραλγία;

Μεθερπητική νευραλγία είναι η παραμονή έντονου πόνου μετά την  αποδρομή του δερματικού εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα, η οποία διαρκεί για πολλούς μήνες ή και για έτη. Η πιθανότητα εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας, που να επιμένει περισσότερο από ένα μήνα, σε άτομα ηλικίας πάνω από 40 έτη εκτιμάται σε 33%. Σε  άτομα πάνω από 70 έτη ανέρχεται στο 74%,  ενώ σε άτομα κάτω των 30 ετών είναι ανύπαρκτη.


Ποιά  είναι η  θεραπευτική αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα;

Η χορήγηση αντιικής αγωγής από το στόμα μειώνει τον πόνο  κατά την οξεία φάση της φλεγμονής,  την ένταση της φλεγμονής,  τον αριθμό των σχηματιζομένων φυσαλίδων  και την διάρκεια του εξανθήματος. Θα πρέπει όμως να χορηγείται εγκαίρως, μέσα στις πρώτες 48 ώρες.

Τα θεραπευτικά σχήματα που προτείνονται είναι:

Ακυκλοβίρη(Zovirax)  800mg, πέντε φορές την ημέρα

Βαλασυκλοβίρη (Valtrex) 1000mg,  τρεις φορές την ημέρα

Φαμσικλοβίρη (Famvir)  500mg, τρεις φορές την ημέρα

Βριβουδίνη (Brivir)  125 mg, μία φορά την ημέρα

Η διάρκεια χορήγησης είναι επτά ημέρες.


Για την αντιμετώπιση της μεθερπητικής νευραλγίας προτείνονται τρικυκλικά αντικαταθληπτικά, αντιεπιληπτικά ( γκαμπαπεντίνη, Neurontin), τοπική εφαρμογή καψαισίνης, με σχετικά καλή ανταπόκριση.

Τι είναι ο οφθαλμικός ζωστήρ;

Ο οφθαλμικός ζωστήρας συνιστά προσβολή  του οφθαλμικού νεύρου από τον ιό του έρπητα ζωστήρα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση ,απαιτεί άμεση έναρξη αντιικής αγωγής , παρακολούθηση από οφθαλμίατρο για να προληφθούν αλλοιώσεις στο μάτι, που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην τύφλωση, σε σπάνιες περιπτώσεις.


Τι είναι το σύνδρομο Ramsay - Hunt;

Το σύνδρομο Ramsay - Hunt  είναι μια διαταραχή που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του προϋπάρχοντος ιού του ζωστήρα -ανεμοβλογιάς στο γονάτιο γάγγλιο του προσωπικού νεύρου. Το σύνδρομο Ramsay - Hunt τύπου 2, συνήθως,  εκδηλώνεται με αδυναμία να κινηθούν πολλοί μυς του προσώπου, πόνο στο αυτί, απώλεια γεύσης στο μπροστινό μέρος της γλώσσας, ξηρά μάτια και στόμα, και ερυθηματώδη φυσαλιδώδη εξανθήματα. Επειδή το ακουστικό νεύρο είναι σε γειτνίαση με το γονατώδες γάγγλιο, μπορεί  να συνυπάρχουν εμβοές, απώλεια ακοής, και ίλιγγος. Απαιτεί άμεση έναρξη αγωγής και καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να υπάρχουν στο συνδυασμό κορτιζόνης με αντιικό.