ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΜΕΛΑΣΜΑ

Μέλασμα, δυσχρωμίες ή πανάδες; Ποιος ο διαχωρισμός; 


Το μέλασμα αποτελεί μία αρκετά συχνή διαταραχή της μελάγχρωσης του δέρματος, η οποία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη περίσσειας μελανίνης στην επιδερμίδα και το άνω χόριο. Κλινικά εκδηλώνεται με τη μορφή κηλίδων ή κηλιδωδών πλακών με ακανόνιστα όρια, ανοικτού έως σκούρου καφέ χρώματος. Συνηθέστερο σημείο εντόπισής του είναι το πρόσωπο και ανάλογα με την ακριβή θέση του διακρίνεται σε τρεις τύπους:Κεντροπροσωπικό (μέτωπο, παρειές, μύτη, άνω χείλος, πηγούνι)

Παρειακό (παρειές, μύτη)

Γναθικό (στο όριο της κάτω γνάθου) 

Ανάλογα με το βάθος εντόπισης της μελανινης διακρίνεται σε:

Επιδερμιδικό

Χοριακό

Μικτού τύπου

Ακαθόριστου τύπου (σε φωτότυπους V-VI κατά Fitzpatrick) 

 

·  Πώς προκαλείται το μέλασμα;

Η αιτιολογία του μελάσματος δεν είναι σαφής. Ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας φαίνεται να είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ δυσμενείς παράγοντες αποτελούν το σκούρο χρώμα δέρματος και τα οιστρογόνα (εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά). Το μέλασμα έχει την τάση να εμφανίζεται/επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και να βελτιώνεται τους χειμερινούς.

 

·  Πώς αντιμετωπίζεται;

Μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με τοπική χρήση κατάλληλων προϊόντων και σκευασμάτων, είτε σε συνδυασμό με χρήση μηχανημάτων Laser. Η αντιμετώπιση του μελάσματος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που συνήθως επαναλαμβάνεται και απαιτεί υπομονή από την πλευρά του ασθενούς, καθώς πολύ συχνά επανεμφανίζεται.  Ο ιατρός Σωτήρης Θεοχάρης επιλέγει το καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του ασθενούς.·  Τι εφαρμόζει ο ιατρός Σωτήρης Θεοχάρης; 

Η θεραπεία του μελάσματος εξατομικεύεται πάντα και είναι συνήθως συνδυαστική. Ο Δρ Σωτήρης Θεοχάρης εφαρμόζει συνδυασμό θεραπειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μελάσματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τοπικοί λευκαντικοί παράγοντες (Kligman's formula), το Fractional erbium laser, η μεσοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες (π.χ.γλουταθειόνη) και το PRP. Λόγω του ότι το μέλασμα συχνά υποτροπιάζει μετά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να εφαρμόζεται κάποια θεραπεία συντήρησης. Στην κλινική μας χρησιμοποιούνται πρωτόκολλα λευκανσης της Exuviance, τα οποία βοηθούν σε αυτόν τον σκοπό αλλά και ως προετοιμασία πριν την έναρξη της αγωγής.

Επιπλέον να τονίσουμε ότι σε όλους τους ασθενείς συστήνεται η αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η αντηλιακή προστασία ευρέος φασματος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και η διακοπή αντισυλληπτικών, εφόσον είναι εφικτό και επιλογή άλλης μεθόδου αντισύλληψης.