ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ

Οι συνηθέστερες δερματικές λοιμώξεις είναι οι μυκητιάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος, του τριχωτού της κεφαλής και τους όνυχες. Προκαλούνται από μικροοργανισμούς όταν στο μικρο - περιβάλλον του δέρματος επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους, όπως ζέστη και υγρασία.

Για τις μυκητιάσεις του δέρματος, του τριχωτού της κεφαλής και των ονύχων, δεν υπάρχει μία γενικά αποδεκτή ταξινόμηση, λόγω της πληθώρας των μυκήτων, του διαφορετικού βαθμού φλεγμονής που αυτοί προκαλούν και του βάθους της επιδερμίδας που προσβάλλουν.

Οι πιο κοινές – συχνές κατηγορίες μυκητιάσεων, ανάλογα με το μύκητα που τις προκαλεί, είναι οι δερματοφυτίες, η ποικιλόχρους πιτυρίαση και η ονυχομυκητίαση.

Δερματοφυτίες είναι μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος και μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, στα νύχια και στο τριχωτό της κεφαλής των παιδιών. Η κλινική τους εικόνα εξαρτάται από το σημείο εντόπισης της βλάβης. Εφόσον γίνει η διάγνωση, η αντιμετώπισή τους είναι εύκολη.

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα λοίμωξη και εμφανίζεται με τη μορφή πολλαπλών υπόλευκων, ρόδινων ή καφέ κηλίδων με λεπτή πιτυρώδη απολέπιση. Επιδεινώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και υποχωρεί τη χειμερινή περίοδο. Μπορεί όμως να επιμείνει όλο το χρόνο σε άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα. Η θεραπευτική αγωγή είναι συνήθως τοπική αλλά και συστηματική και έχει άμεση ανταπόκριση.

Η ονυχομυκητίαση είναι ένα χρόνιο νόσημα που συχνά έχει την τάση να υποτροπιάζει. Μεταδίδεται με την άμεση επαφή και είναι λίγο πιο συχνή στους άνδρες. Οι αιτίες υποτροπής είναι ασαφείς και η λοίμωξη δεν υποχωρεί αμέσως. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι τοπική ή συστηματική αγωγή και ορισμένες φορές συνδυασμός των δυο.

Σε κάθε περίπτωση η σωστή υγιεινή και η έγκαιρη διάγνωση των μυκητιάσεων,  παίζουν σημαντικό ρόλο για την πορεία της νόσου.