ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

AKTINIKEΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

Τι  είναι οι ακτινικές υπερκερατώσεις;


Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι συχνές , επίμονες , λεπιδώδεις βλάβες, οι οποίες ανευρίσκονται στις ακάλυπτες περιοχές του δέρματος ηλικιωμένων ανθρώπων, με ανοικτόχρωμο δέρμα . 

Πού οφείλονται οι ακτινικές υπερκερατώσεις;

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις οφείλονται στη μακροχρόνια βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας. Είναι οι πιο  συχνές προκαρκινικές  βλάβες στο ανθρώπινο δέρμα αν και σήμερα θεωρούνται ενδοεπιθηλιακά (in situ SCC) νεοπλάσματα του δέρματος. Εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες, αν και αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το μήκος των μαλλιών,  που στους άντρες είναι συνήθως μικρότερο ή ανύπαρκτο.

 Ομάδες υψηλού  κινδύνου για εμφάνιση ακτινικών υπερκερατώσεων αποτελούν οι άνθρωποι που εκτείθενται επί μακρόν  στον ήλιο είτε για λόγους επαγγελματικούς (αγρότες, ψαράδες κ.ά. ),  είτε για λόγους ψυχαγωγίας (αθλητές ανοικτού χώρου, ορειβάτες κ.ά. ), οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς και οι ασθενείς υπό χρόνια ανοσοκαταστολή.

 Η συχνότητα ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, σε ασθενείς με ακτινική υπερκεράτωση, υπολογίζεται στο 10 με 20%, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις με πολλαπλές βλάβες και διάρκειά τους πάνω από 10 έτη.


Πώς εμφανίζονται κλινικά οι ακτινικές υπερκερατώσεις; 

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις κλινικά εμφανίζονται σαν ερυθηματώδεις   κηλίδες ή πλάκες που μερικές φορές συρρέουν,   στην επιφάνεια των οποίων είναι προσκολλημένα κιτρινωπά - λευκωπά λέπια και οι οποίες δίνουν, κατά την ψηλάφηση,  την εντύπωση γυαλόχαρτου. Στην προσπάθεια απόσπασης των λεπιών προκαλείται πόνος και καταλείπεται ελαφριά αιμορραγία ( χαρακτηριστικό κλινικό διαγνωστικό  σημείο).   


Στο κλινικό φάσμα εκτός από την τυπική ακτινική υπερκεράτωση περιγράφονται η επεκτεινόμενη μελαγχρωματική ακτινική υπερκεράτωση , η υπερτροφικού τύπου ακτινική υπερκεράτωση, η λειχηνοειδής ακτινική υπερκεράτωση, η ακτινική υπερκεράτωση τύπου Bowen, η ακτινική χειλίτιδα, ενώ οι ακτινικές υπερκερατώσεις αποτελούν πρόδρομες βλάβες δημιουργίας δερματικού κέρατος.

Ποια είναι τα δερματοσκοπικά ευρήματα των ακτινικών υπερκερατώσεων;

Α. Στις μη μελαγχρωματικές ακτινικές υπερκερατώσεις παρατηρούνται:  • "φραουολοειδές πρότυπο" πάνω σε ερυθρό φόντο

  •  μη εστιασμένα αγγεία γύρω από ανοικτούς τριχικούς θυλάκους Whiterosettes


Β. Στις  μελαγχρωματικές ακτινικές υπερκαρατώσεις παρατηρούνται:


  • γκρί-καφέ κοκκία και σφαιρίδια γύρω από θυλακικούς πόρους

  • μεικτό δακτυλιοειδές – κοκκιώδες πρότυπο

  • ρομβοειδείς  δομές 


Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση των ακτινικών υπερκερατώσεων;

Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση των ακτινικών υπερκερατώσεων. Ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού, την εμπειρία και τον εξοπλισμό που διαθέτει, ο κάθε δερματολόγος μπορεί να επιλέξει μεταξύ των: 

1.  Laser CO2 - Er: YAG

2.  Κρυοθεραπεία

3.  Διαθερμοπηξία

4.  Τοπική εφαρμογή 5 FU

5.  Τοπική εφαρμογή κρέμας imiquimod

6.  Τοπική εφαρμογή κρέμας diclofenac

7.  Τοπική εφαρμογή ingenolmebutate

8.  Tοπική φωτοδυναμική θεραπεία

9.  Χειρουργική αφαίρεση – ιστολογική εξέταση σε περίπτωση υποψίας εξαλλαγής σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα