ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΜΥΚΗΤΕΣ ΝΥΧΙΩΝ ( ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ)

ΜΥΚΗΤΕΣ ΝΥΧΙΩΝ ( ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ)

Η ονυχομυκητίαση είναι μία μεταδοτική, δερματολογική λοίμωξη κατά την οποία τα νύχια των χεριών και των ποδιών προσβάλλονται από μύκητες. Η πάθηση είναι συνήθης τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες, διαφόρων ηλικιών. Η ονυχομυκητίαση προκαλεί αλλοιώσεις στο χρώμα και το σχήμα του ονυχαίου δίσκου και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί και αποκόλληση του νυχιού (ονυχόλυση). Εκτός από την αισθητική παραμόρφωση των νυχιών, η ονυχομυκητίαση μπορεί να συνοδεύεται από έντονο πόνο ή οίδημα, δυσχεραίνοντας έτσι την καθημερινότητα του ασθενούς, γι' αυτό και κρίνεται αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση της.

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από τρεις κύριες κατηγορίες μυκήτων:

1. Τα δερματόφυτα, ενοχοποιούνται για το 90% των ονυχομυκητιάσεων των ποδιών και 50% των χεριών. Πρόκειται για μύκητες που προσβάλλουν τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια και οι οποίοι τρέφονται από τον ιστό των νυχιών.

2. Τα μη δερματόφυτα

3. Η Καντιντίαση (Candida albicans), το μεγαλύτερο ποσοστό των ονυχομυκητιάσεων αφορά στα πόδια και ειδικότερα στα μεγάλα δάχτυλα.

Κατά την κλινική εξέταση προκύπτουν 4 τύποι ονυχομυκητίασης ( κατάταξη κατά Zaias):

Άπω και πλάγια υπωνύχια ονυχομυκητίαση: O πιο συνηθισμένος τύπος ονυχομυκητίασης, μπορεί να είναι πρωτοπαθής, δηλαδή να προσβάλει ένα υγιές νύχι ή δευτεροπαθής, δηλαδή να προσβάλει ένα ήδη παθολογικό νύχι π.χ ψωριασικό ή τραυματισμένο. Κλινικά παρατηρείται πάχυνση της επιφάνειας του νυχιού και ευθρυπτότητα, ενώ είναι πιθανόν το νύχι να αρχίσει να αποκολλάται από το δέρμα (ονυχόλυση). Επίσης παρατηρείται αποχρωματισμός του νυχιού που ποικίλει από λευκό έως καστανό.

Επιφανειακή λευκή ονυχομυκητίαση: O υπεύθυνος μύκητας προσβάλλει το νύχι, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο τραχύ και εύθραυστο, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται στην ονυχαία πλάκα μικρές λευκές κηλίδες.

Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση: Είναι μια σπάνια μορφή ονυχομυκητίασης που σχετίζεται με λευκά στίγματα ή αποχρωματισμό (λευκονυχία), η οποία μπορεί να επεκταθεί και στις βαθύτερες στιβάδες του νυχιού (μήτρα). Συνήθως προσβάλλονται ένα ή δυο νύχια και σχεδόν πάντα συνδέεται με περιπτώσεις ανοσοκαταστολής.

Ονυχομυκητίαση από Candida: Η πάθηση ξεκινάει με επώδυνη φλεγμονή και οίδημα στην εγγύς πτυχή του νυχιού, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται δυσχρωμία και τελικά αποκόλληση του νυχιού (ονυχόλυση).

Μύκητες νυχιών - Θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης διακρίνεται σε τοπική, συστηματική ή συνδυασμό και των δυο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κλινική διάγνωση πρέπει να επιβεβαιώνεται με εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Τελευταία, μελετάται και η χρήση των laser στη θεραπευτική  αντιμετώπιση των ονυχομυκητιάσεων.