ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

Με τον όρο παρωνυχία εννοούμε τη λοίμωξη της ονυχιαίας πτυχής από Candida. Η παρωνυχία διακρίνεται σε οξεία και χρόνια λοίμωξη, και εμφανίζεται στα νύχια κυρίως των χεριών.


Οξεία περιωνυχία ( παρωνυχία)Η οξεία περιωνυχία είναι μια από τις συνηθέστερες λοιμώξεις, η οποία εκδηλώνεται επιφανειακά, όταν απομακρυνθεί για κάποιο λόγο η ονυχιαία πτυχή και το επωνύχιο . Η κατάσταση αυτή επιτρέπει την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών. Τη λοίμωξη των μαλακών ιστών του περιωνυχίου προκαλεί ο  χρυσίζων σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, ενώ η Candida και ο Staphylococcus aureus μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή επιμόλυνση σε μια χρόνια παρωνυχία.

Συμπτώματα της παρωνυχίας

Η οξεία παρωνυχία χαρακτηρίζεται από επώδυνο ερύθημα, οίδημα, ενώ η φλεγμονή μπορεί να φτάσει μέχρι το επωνύχιο. Το οίδημα είναι πολλές φορές ικανό να προκαλέσει αποκόλληση της πτυχής από το σώμα του όνυχα, ενώ στο σημείο μπορεί να δημιουργηθεί πυώδης συλλογή.

Παρατηρείται συνήθως, στην ονυχοφαγία, μετά από μανικιούρ, μετά την επαφή με απορρυπαντικά και στην παιδικά ηλικία, ως συνέπεια του θηλασμού του αντίχειρα.

Θεραπεία της οξείας παρωνυχίας

Η θεραπεία της είναι απλή .  Χορηγείται  αντιβιοτική θεραπεία, τοπικά ή συστηματικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική διάνοιξη.Χρόνια περιωνυχία (παρωνυχία)

Η χρόνια παρωνυχία είναι μια συνήθης φλεγμονή σε άτομα που εκθέτουν τα χέρια τους συχνά, σε υγρό περιβάλλον, όπως είναι οι νοικοκυρές, οι ζαχαροπλάστες, οι εστιάτορες, τα παιδιά που βάζουν το δάχτυλο στο στόμα κ.ά. Η φλεγμονή επεκτείνεται σε όλο το νύχι προκαλώντας ανωμαλίες στο ένα ή και στα δυο πλάγια χείλη του νυχιού. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει κίτρινη, καστανή ή μελανή δυσχρωμία κοντά, στο πλάγιο ή στο ελεύθερο άκρο του νυχιού.

 Η θεραπευτική αγωγή απαιτεί διακοπή ή προστασία του νυχιού από την αιτία πρόκλησης της λοίμωξης και εφαρμογή κρέμας τριαμσινολίνης/κλοτριμαζόλης.