ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΟΣ ( ΝΥΧΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ)

ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΟΣ (ΝΥΧΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ)Τι είναι η είσφρυση όνυχος;

Με τον όρο «είσφρυση όνυχος», περιγράφουμε την κατάσταση, κατά την οποία το πλαϊνό τμήμα του όνυχος εισέρχεται στο δέρμα. Είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις των νυχιών. Συχνότερα, εντοπίζεται στα νύχια των ποδιών κα ιδίως, στο μεγάλο δάκτυλο.

 

Τι συμπτώματα προκαλεί η είσφρυση όνυχος;

Αρχικά, με την εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα, προκαλείται ήπια φλεγμονή η οποία συνοδεύεται από πόνο, ερυθρότητα και οίδημα. Όταν αφήνεται χωρίς θεραπεία, ο πόνος γίνεται πιο έντονος, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί η συλλογή / εκροή πυώδους υγρού. Εάν και αυτήν την φάση δεν αντιμετωπιστεί, η φλεγμονή και ο πόνος γίνονται ακόμη εντονότερα, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί και κοκκιώδεις ιστός.

 

Από τι προκαλείται;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που μπορεί να προδιαθέσουν στην ανάπτυξη αυτής της πάθησης. Το λανθασμένο – πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών αποτελεί τη συχνότερη αιτία είσφρυσης όνυχος. Η χρήση πολύ στενών υποδημάτων μπορεί, επίσης, να συμβάλλει. Συνήθως, οι γυναίκες, που προτιμούν ψηλά τακούνια ή άτομα που χρησιμοποιούν πολύ σκληρά υποδήματα (π.χ. αρβύλες) είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη του εν λόγω προβλήματος. Άλλοι παράγοντες αποτελούν οι διαταραχές των ονύχων εξαιτίας άλλων παθήσεων, (π.χ. μυκητιασικές λοιμώξεις), οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την σκληρότητα του όνυχος, η κληρονομικότητα (αυξημένη κυρτότητα των ονύχων), καθώς και τραυματισμοί της περιοχής.  

 

Θεραπευτικές επιλογές

Ο εξειδικευμένος δερματολόγος – δερματοχειρουργός είναι αυτός, που θα καθορίσει την απαιτούμενη θεραπευτική παρέμβαση, ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Σε αρχόμενη είσφρυση όνυχος -  ήπια φλεγμονή μπορεί να εφαρμοστεί τοπική θεραπεία, με παράλληλα, συντηρητικά μέτρα, επικουρικά, όπως είναι τα ποδόλουτρα, η χρήση άνετων υποδημάτων, το συχνό καθάρισμα της περιοχής κ.ά.Επι υποτροπής του προβλήματος ή αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής μπορεί να συστηθεί από τον θεράποντα δερματολόγο, η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ, μπορεί να χρειαστεί η, από του στόματος, αντιβιοτική αγωγή.Η διαδικασία είναι ασφαλής, διενεργείται με τοπική αναισθησία και δεν έχει πολύ μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, παράλληλα, οδηγεί σε οριστική λύση του προβλήματος.Στην δερματολογική κλινική Skin and Hair Medical Care ο ιατρός Σωτήρης Θεοχάρης, μετά από κλινική εξέταση θα καθορίσει την, ενδεδειγμένη για εσάς, θεραπεία.