ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ - ΕΚΖΕΜΑ

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ - ΕΚΖΕΜΑΤι είναι η ατοπική δερματίτιδα ;Είναι μια συχνή  δερματοπάθεια, με βασικό της σύμπτωμα τον έντονο κνησμό. Στη Δερματολογία ο όρος δερματίτιδα ταυτίζεται με τον όρο έκζεμα. Έτσι, ατοπική δερματίτιδα και ατοπικό  έκζεμα σημαίνουν το ίδιο.

Στη χώρα μας η συχνότητα της νόσου είναι 10%, ενώ παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις.

Η ακριβής αιτιοπαθογένεια  της ατοπικής δερματίτιδας δεν έχει διευκρινισθεί, αλλά φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.   Δηλαδή, το βρέφος γεννιέται με την αλλεργική προδιάθεση, και στη συνέχεια οι περιβαλλοντικές επιδράσεις (όπως τροφικά αλλεργιογόνα, εισπνεόμενα αλλεργιογόνα κλπ ), οδηγούν στην εκδήλωση της δερματίτιδας. Συνήθως, ο ένας ή και οι δύο γονείς του παιδιού παρουσιάζουν κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω νοσήματα : ατοπική δερματίτιδα, βρογχικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Πότε και με ποια κλινική εικόνα εκδηλώνεται η ατοπική δερματίτιδα ;

Ανάλογα με την ηλικία του ασθενή διακρίνονται τρεις τύποι :  • Ατοπική δερματίτιδα της βρεφικής ηλικίας.  Αρχίζει στη ηλικία των 3 μηνών και προεξάρχει χαρακτηριστικό εξάνθημα στην περιοχή των παρειών που το συνοδεύει έντονος κνησμός. Επίσης και στο σώμα μπορεί να υπάρχουν δερματικές βλάβες.

  • Ατοπική δερματίτιδα της παιδικής ηλικίας.  Περιλαμβάνει τις ηλικίες 4-5 ετών   έως και την εφηβεία. Οι δερματικές βλάβες εντοπίζονται στις καμπτικές επιφάνειας αγκώνων και γονάτων , στα πλάγια του λαιμού και στα βλέφαρα. Σε όλη την επιφάνεια του σώματος διαπιστώνεται ξηρότητα.

  • Ατοπική δερματίτιδα των ενηλίκων.Ποια είναι η πρόγνωση της ατοπικής δερματίτιδας ;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Με την πάροδο του χρόνου όμως διαπιστώνεται βελτίωσή της.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας ;

Η θεραπευτική επιλογή της νόσου καθορίζεται από την ηλικία του ασθενή και την κλινική του εικόνα. Για τον έλεγχο του κνησμού χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα από το στόμα. Κατά την οξεία φάση χορηγούνται κορτικοστεροειδή ( τοπικά / από το στόμα ) για συγκεκριμένο χρονικό  διάστημα, ώστε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος του νοσήματος. Οι αναστολείς καλσινευρίνης είναι φάρμακα με δράση παρόμοια με των κορτικοστεροειδών. Ακόμη, στη  θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας περιλαμβάνονται αντιβιοτικά, τόσο τοπικά, όσο και από του στόματος, 

Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς όταν έχουν ένα "ατοπικό " παιδί ;

•    Το δέρμα του παιδιού πρέπει να διατηρείται πάντα καλά ενυδατωμένο. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για αυτό το σκοπό.

•    Τα νύχια να διατηρούνται κοντά και καθαρά.

•    Στο μπάνιο, να αποφεύγεται το πολύ ζεστό νερό, γιατί επιδεινώνει τη δερματίτιδα.

•    Μετά το μπάνιο, το σώμα του παιδιού να στεγνώνεται με απαλές κινήσεις.

•    Τα ρούχα που επιλέγονται  για το παιδί να είναι βαμβακερά και όχι μάλλινα ή συνθετικά.

•    Το δωμάτιό του να μην έχει χαλιά ή μοκέτες και να καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα. Τα λούτρινα παιχνίδια να αποφεύγονται.

•    Να εξασφαλίζεται ψυχική ηρεμία , γιατί το ψυχολογικό stress επιδεινώνει τη νόσο.

•    Οι γονείς, έχοντας κατανοήσει τη χρονιότητα του νοσήματος,  να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του δερματολόγου.