ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ

ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ


Οι ηπατίτιδες είναι φλεγμονές του ήπατος οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε προσβολή του ήπατος από συγκεκριμένους ιούς (Α,B,C,D κ.ά.),  σε χρήση φαρμάκων, αλκοόλ ή καταστάσεις άλλης αιτιολογίας. H ηπατίτιδα συνήθως διαχωρίζεται σε οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα.

Ηπατίτιδα Α

Οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Α ο οποίος αποβάλλεται από τα κόπρανα και μπορεί να μεταδοθεί και σεξουαλικά, με ειδικές πρακτικές, όπως στοματοπρωκτικές ή με επαφές δακτύλων – πρωκτού – στόματος. Για την εμπόδιση εξάπλωσης του ιού, απαιτείται αυστηρή τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής ( καλό  πλύσιμο χεριών πριν το φαγητό και μετά την αφόδευση) και κανόνων υγιεινής σε χώρους παρασκευής και συσκευασίας φαγητού.

Ο χρόνος επώασης του ιού  είναι 2 - 6 εβδομάδες.

Εκδηλώσεις - συμπτώματα  • έντονη αδυναμία - κόπωση,

  • ανορεξία

  • πόνοι στην κοιλιά,

  • έμετοι, διάρροιες 

  • αρθραλγίες, πυρετός

  • κιτρίνισμα των ματιών και του σώματος (ίκτερος),

  • αποχρωματισμός κοπράνων, σκουρόχρωμα ούρακ.ά.


Ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα Α δεν υπάρχει, η νόσος θεραπεύεται από μόνη της και απαιτείται ανάπαυση.

Προληπτικά, σε ειδικές κατηγορίες ατόμων, προβλέπεται εμβολιασμός.

Ηπατίτιδα Β

Οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Β και  μπορεί να μεταδοθεί:  • σεξουαλικά, κυρίως με το σπέρμα, τα υγρά του κόλπου και του τραχήλου, καθώς και με το σάλιο που περιέχει αίμα.

  • από την έγκυο μητέρα στο νεογνό

  • μέσω του αίματος ( μετάγγιση -σπάνια στις μέρες μας γιατί το αίμα ελέγχεται -  χρησιμοποιημένες σύριγγες, ξυραφάκια, εργαλεία μανικιούρ που δεν αποστειρώθηκαν, οδοντόβουρτσες κ.ά.)


Ο χρόνος επώασης του ιού είναι 4 - 28 εβδομάδες και στο 90% των περιπτώσεων η νόσος μπορεί να μην έχει συμπτώματα.

Στο 10% των περιπτώσεων όπου αναπτύσσονται συμπτώματα, παρατηρείται αδυναμία, εύκολη κόπωση, ανορεξία, κοιλιακοί πόνοι, έμετοι, κίτρινα μάτια – δέρμα (ίκτερος).

Εργαστηριακά διαπιστώνονται παθολογικές εξετάσεις για το ήπαρ (μη φυσιολογικά επίπεδα τρανσαμινασών) και θετικό το αντιγόνο του ιού (HbsAg).

Σε ένα ποσοστό 5-10% η νόσος θα καταστεί χρόνια, ενώ ένα ποσοστό θα αναπτύξει κίρρωση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Στις καλοήθεις περιπτώσεις οξείας νόσου δεν απαιτείται ειδική θεραπευτική αγωγή, παρά μόνον ανάπαυση.

Ειδική αγωγή με αντιϊκά απαιτείται στις χρόνιες μορφές.

Ο εμβολιασμός είναι πλέον υποχρεωτικός στην Ελλάδα στα βρέφη, ενώ στους ενήλικες συνιστάται σε συντρόφους χρονίων φορέων, σε άτομα με εναλλαγές σεξουαλικών συντρόφων, στους ομοφυλόφιλους και σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Ηπατίτιδα C

Οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C, είναι η σοβαρότερη όλων των ηπατίτιδων και μπορεί να ξεπερνάει στις συνέπειες ακόμα και το AIDS, εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Δυστυχώς σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 85% είναι ασυμπτωματική η νόσος, γι αυτό καθυστερεί και η διάγνωση.