//5 προειδοποιητικά σημάδια για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

5 προειδοποιητικά σημάδια για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

To βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος, βραδέως αυξανόμενος, σπανιώτατα μεθιστάμενος, τοπικά όμως   διεισδυτικός και καταστρεπτικός. Προέρχεται από αδιαφοροποίητα κύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας και των εξαρτημάτων του δέρματος.  Είναι o συχνότερος κακοήθης όγκος του δέρματος στη λευκή φυλή.

Με την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία, σχεδόν όλα τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα (BCC) μπορούν να αφαιρεθούν επιτυχώς, χωρίς επιπλοκές. Προσέξτε για νέες, μεταβαλλόμενες ή ασυνήθιστες δερματικές βλάβες, ώστε να τις εντοπίσετε έγκαιρα.

Ελέγξτε στο δέρμα σας, στις περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία. Ιδιαίτερα, στο πρόσωπο, τα αυτιά, τον λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής, το στήθος, τους ώμους και την πλάτη. Ωστόσο, να θυμάστε, ότι το καρκίνωμα, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Οι  5 παρακάτω εικόνες,  που μπορεί να παρατηρήσετε στο δέρμα σας, είναι προειδοποιητικά σημάδια για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC).

  1. Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί, εκκρίνει υγρό ή σχηματίζει καύκαλο στην επιφάνειά της και παραμένει ανοιχτή, για μερικές εβδομάδες, επουλώνεται και μετά αιμορραγεί ξανά. Η επίμονη πληγή που δεν κλείνει αποτελεί συνήθη ένδειξη και του πρώιμου ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Ο πόνος μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες, ή φαίνεται να επουλώνεται και στη συνέχεια να επανέρχεται.
  2. Κοκκινωπή κηλίδα ή τοπικός ερεθισμός, που προκαλεί φαγούρα ή δυσφορία και εμφανίζεται, συνήθως, στο πρόσωπο, το στήθος, τον ώμο, τον βραχίονα ή το πόδι.
  3. Μια μικρή ροζ ανάπτυξη, που μπορεί να αναπτύξει μικροσκοπικά επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου.
  4. Μια περιοχή που μοιάζει με ουλές που έχει επίπεδο λευκό ή κίτρινο χρώμα. Το δέρμα φαίνεται λαμπερό και τεντωμένο, συχνά με κακώς καθορισμένα όρια. Αυτό το προειδοποιητικό σήμα μπορεί να υποδηλώνει ένα BCC.
  5. Όζος που γυαλίζει. Εμφανίζεται στο δέρμα ένα εξόγκωμα (λευκό, ροζ, κοκκινωπό, καφετί) και το δέρμα στο σημείο αυτό γυαλίζει. Το εξόγκωμα μοιάζει πολλές φορές με ελιά.

Λάβετε υπόψη ότι οι τύπου του βασικοκυτταρικού καρκινώματος ποικίλουν και μπορούν, επίσης, να φαίνονται και λίγο διαφορετικά από τις παραπάνω περιγραφές. Σε ορισμένα άτομα, μπορεί να μοιάζουν με δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα. Άλλες φορές, η πάθηση διαγιγνώσκεται όταν π.χ. το κόψιμο από το ξύρισμα δεν θεραπεύεται.

Να είστε πολύ προσεκτικοί!

 Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε αλλαγή του δέρματός σας, σημειώστε τις αλλαγές και συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Ελέγξτε τον εαυτό σας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα!

 Ψάξτε για νέες ή μεταβαλλόμενες βλάβες που μεγαλώνουν, αιμορραγούν ή δεν επουλώνονται.

Να είστε ασφαλείς στον ήλιο κάθε μέρα του έτους!

 Αποφύγετε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αναζητήστε τη σκιά, ειδικά όταν ο ήλιος είναι ισχυρότερος και χρησιμοποιήστε αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Η προστασία του εαυτού σας, κάθε μέρα, είναι ο μοναδικός πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Πηγή Άρθρου

Skincancer.org