//Κορωνοϊός: βιωσιμότητα και επιφανειακή σταθερότητα του ιού.

Κορωνοϊός: βιωσιμότητα και επιφανειακή σταθερότητα του ιού.

H υγειονομική κρίση και πανδημία του κορωνοϊού, μας δοκιμάζει καθημερινά και απειλεί την υγεία όλων μας.

Ο ιός προκαλεί, μεταξύ άλλων, ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα, που προσομοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, όπως η καταρροή, ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, κ.ά. Σε άτομα με εξασθενημένο ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλα χρόνια νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό (βρογχίτιδα ή πνευμονία), νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

Αρκετά, είναι όμως, όσα δεν γνωρίζουμε για τον ιό, μιας και η επιδημία βρίσκεται, ακόμα, σε εξέλιξη. Ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης και της μόλυνσης από τον κοροναϊό είναι η κοινωνική απομάκρυνση και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.


Ποιο είναι, όμως, το χρονικό διάστημα, όπου ο ιός είναι βιώσιμος έξω από το σώμα;

Η τελευταία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το παραπάνω ερώτημα έρχεται από το επιστημονικό New England Journal of Medicine και το αναθεωρημένο άρθρο του, στο οποίο παρουσιάζονται δεδομένα,
που βασίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές και συγκριτική μελέτη των συγγενών ιών.

Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, ο Covid -19 μπορεί να ανιχνευθεί στον αέρα και τις επιφάνειες μεταξύ αρκετών ωρών και αρκετών ημερών.

Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε, ότι ο ιός είναι βιώσιμος έως 72 ώρες στο πλαστικό, 48 ώρες στο ανοξείδωτο, 24 ώρες στο χαρτί και 4 ώρες στο χαλκό. Είναι, επίσης, ανιχνεύσιμο στον αέρα για τρεις ώρες. Αναλυτικότερα, στο γράφημα, που ακολουθεί.

Βιωσιμότητα Covid -19
σύμφωνα με το New England Journal of Medicine

Τα ανωτέρω επιστημονικά ευρήματα ενδέχεται να μην αντανακλούν πλήρως τις πραγματικές καταστάσεις, ωστόσο, προσφέρουν ένα βασικό μέτρο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να παραμείνουμε προστατευμένοι.

Αναφορικά με τον καλύτερο τρόπο καθαριότητας των επιφανειών, επισημαίνουμε την απολύμανση με σαπούνι ή αντισηπτικό ως ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας μας περιλαμβάνουν, τον καθαρισμό και την απολύμανση των επιφανειών, τον συχνό και επιμελή καθαρισμό των χεριών μας, την τήρηση των κανόνων υγιεινής, που υποδεικνύουν οι ειδικοί και την τήρηση αποστάσεων, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο.

Δεν ξεχνάμε, μένουμε σπίτι! Η επόμενη μέρα ας να μας βρει όλους ψύχραιμους και με αισιοδοξία να ξαναφτιάξουμε την καθημερινότητα μας.

Πηγή

New England Journal of Medicine

Article: Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1 (link below)

https://bit.ly/2UeX6uD